BM'den INF Anlaşmasını Koruma Taslağı

Rusya, ABD 'nin anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından BM Genel Kurulu Birinci Komitesi’ne Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'nı koruma amaçlı bir karar taslağı çıkardı.

27.10.2018-10:09 - (Son Güncelleme: 27.10.2018-10:05) BM'den INF Anlaşmasını Koruma Taslağı

Rusya, ABD 'nin anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından BM Genel Kurulu Birinci Komitesi’ne Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'nı koruma amaçlı bir karar taslağı çıkardı. Ayrıca, Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi olarak da bilinen BM Genel Kurulu Birinci Komitesi, Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Antlaşması'na destek için taslak kararını Cuma günü duydu. Rusya komisyon kararını komiteye önerdi, ancak ABD heyeti buna karşı protesto etti. Cuma günü, karar taslağının gözden geçirilmesi gerekip gerekmediğine karar verildi. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada, Ukrayna, Fransa ve 50 ülke taslak kararına karşı oy kullanırken 31 ülke destekledi ve 54 ülke çekimser kaldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Silahsızlanma ve Silah Kontrolü Dairesi Başkan Yardımcısı Andrei Belousov, komitenin tepkisinin şaşırtıcı olduğunu söyleyerek oylamada bulundu. Belousov, "Oy kullanmaktan kaçınan ülkelerin çoğu nükleer silahsızlanmanın aktif destekçileridir." "Karar aleyhine oy verenlerin çoğu, INF korumasının destekçileriydi." yorumlarını yaptı.

Geçtiğimiz cumartesi günü, ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Rusya'nın anlaşmanın ihlal edildiği iddiasıyla ilgili INF Antlaşması'ndan çekilme niyetini açıkladı. Belousov "Amerika Birleşik Devletleri antlaşmadan çekilirse ve kontrol edilemez bir şekilde nükleer potansiyelini oluşturmaya başlarsa, bir yıl içinde, başka bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalırız. Bugünkü karardan pişman olacağız. Ülkelerin konuyu BM Güvenlik Konseyi tarafından daha uygun bir şekilde ele alacağı ileri sürüldü. Pazartesi günü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova 'nın Washington' un INF Anlaşması 'ndan geri çekilmesi konusundaki resmi açıklamasını bekleyeceğini ve ancak o zaman Rusya' nın konuyla ilgili tutumunu belirleyeceğini söyledi.

INF Anlaşması, Sovyetler Birliği Mikhail Gorbaçov'un ve daha sonra ABD Başkanı o zamanki lideri Ronald Reagan'ın tarafından Soğuk Savaşın ortasında imzalandı. İki taraf nükleer cephaneliklerini kesmek için tarihi bir anlaşmaya varmış ve 310 ile 3300 mil arasında değişen tüm gemi ve balistik füzeleri yok etme sözü vermişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal