Avrupa Birliği İran Konusunda İkiye Bölündü

Avrupa Birliği İran konusunda ortak yolu bulamıyor. AB İran konusunda ikiye bölünmüş durumda.

15.04.2018-19:35 - (Son Güncelleme: 15.04.2018-20:43) Avrupa Birliği İran Konusunda İkiye Bölündü

Avrupa Birliği’nde, İran’a yönelik yeni yaptırımlar konusunda tartışmalar yaşanıyor. AB dışişleri bakanları Lüksemburg’da İran’ın nükleer silah programıyla ilgili son gelişmeler için masa kuracak. İran’a yönelik mevcut yaptırımların uzatılması konusunda sorun yaşanmasa da yeni yaptırımların artırılmasının devreye sokulması fikri üye devletleri bölmüş durumda.

Avrupa Birliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın çekilmekle tehdit ettiği İran ile nükleer anlaşmanın korunmasından yana. Üye devletlerarasındaki temel sorunu ise İran’ın Esed rejimine yönelik desteği oluşturuyor.

Bazı üye devletler bu bağlantı nedeniyle İran’a yeni yaptırımlar uygulanmasından yana. Bu devletlerin başını ise Fransa çekiyor. Fransa, İran’a füze programı ve bölgedeki sorunlara yönelik müdahalesi kapsamında ek yaptırım istiyor.

İTALYA, İSPANYA, AVUSTURYA KARŞI

İngiltere ve Almanya’nın da desteğini alan bu tutuma İtalya, İspanya ve Avusturya’nın başını çektiği bir grup devlet ise karşı çıkıyor. İran’a yeni yaptırım isteyen ülkeler, bu adımın atılması halinde ABD’nin anlaşmadan geri çekilmesinin engellenebileceğini savunuyor.

Muhalif taraf ise yeni yaptırımların, 12 Mayıs’a kadar süre tanıyan Trump’ı fikrinden vazgeçirmesinin garanti olmadığı düşüncesini işliyor. Olası yeni yaptırımların İran’ın anlaşmaya bağlılığını olumsuz yönde etkileme riski de muhalif tarafın dikkat çektiği unsurlar arasında bulunuyor.

Suriye’ye, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinden İngiltere ile Fransa tarafından düzenlenen askeri saldırı da birlik dışişleri bakanlarının gündeminde olacak. Saldırı öncesinde ortak bir pozisyon belirleme gayesi içine giren AB, Esed rejiminin kimyasal gaz kullanmasını güçlü şekilde kınama konusunda ortak bir çizgide buluşsa da askeri saldırı konusunda tek sesle konuşmayı başaramamıştı. Saldırıya rağmen üye devletlerin pozisyonlarındaki belirgin farklılık sürüyor. AB dışişleri bakanları Suriye’deki sorunun siyasi ve askeri boyutu hususunda ortak bir ses üretmeye çalışacak.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal