Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'den Rusya ve ABD'ye Çağrı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD ve Rusya'nın Kısa ve Orta Menzilli Füze Antlaşması'ndan (INF) vazgeçmesinin Avrupa ülkelerinin güvenliğini tehlikeye soktuğunu ifade etti.

01.08.2019-23:44 - (Son Güncelleme: 01.08.2019-23:24) Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'den Rusya ve ABD'ye Çağrı

Almanya Dışişleri Bakanı Maas yaptığı açıklamada, “Avrupa, INF Antlaşması kapsamında güvenliğinin bir kısmını kaybediyor. Bugün yeni bir nükleer silahlanma yarışından kaçınmak için silahların azaltılması ve kontrol altına alınmasıyla ilgili kurallar üzerinde hemfikir olabileceğimize eminim” dedi.

SÖZLER TUTULMADI

Almanya'nın dünyada nükleer silahsızlanmayı teşvik etmeye çalıştığının altını çizen Maas, Berlin'in girişimini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğunu da hatırlattı. Maas, INF Antlaşması'nın askıya alınmasından büyük kaygı duyduğunu, bu bağlamda Stratejik Silah Azaltma Antlaşması'nın (START III) yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı. Maas ayrıca ABD ve Rusya'nın cephaneliklerindeki konuşlandırılmış füze sayısını 700'den aşağı indirme sözü verdiğini tekrarladı.

RUSYA SÖZÜNDE DURMUYOR

Alman Dışişleri Bakanı, "Rusya'nın INF Antlaşmasını kurtarmak için gerekenleri yapmaması nedeniyle üzgünüz. Ancak Rusya ve ABD'yi stratejik silah azaltma anlaşmasını sürdürmeye çağırıyoruz" dedi.

MOSKOVA SUÇLAMALARI REDDETTİ

Bu yılın başında ABD, Rusya'yı uzun süredir yükümlülüklerini ihlal ettiğini idim ederek INF Antlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini askıya almıştı. Moskova ise bu suçlamaları reddetmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 2 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin da bu antlaşma konusundaki taahhüdünü askıya aldığını, ancak aynı zamanda bir silahlanma yarışına katılmak istemediklerini belirtmişti.  

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal