Afganistan'da Hava Kirliliği İç Savaştan Daha Fazla Ölüme Sebep Oluyor

Afganistan'da son yıllarda yaşanan hava kirliliğinin, iç savaştan fazla can aldığı belirtildi.

02.01.2020-12:59 - (Son Güncelleme: 02.01.2020-15:22) Afganistan'da Hava Kirliliği İç Savaştan Daha Fazla Ölüme Sebep Oluyor

Ülkenin önemli çevre sorunlarından biri haline gelen hava kirliliği hakkında açıklama yapan Afganistan Sağlık Bakanı Yardımcısı Feda Muhammed Paikan, ülkede son dönemlerde artan hava kirliliğinin iç savaştan fazla can aldığını kaydetti.

Paikan, ''Hava kirliliği yüzünden son bir haftada başkent Kabil'de 17 kişi hayatını kaybetti.'' şeklinde konuştu.

Hava kirliliğinin yol açtığı solunum ve grip hastalığı nedeniyle 8 bin 813 kişinin son bir haftada Kabil'deki hastanelere başvurduğunu ifade eden Paikan, bu sayının daha da artacağını ve halkın dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

Paikan, hava kirliliğinden korunmak için vatandaşlara maske kullanmalarını tavsiye etti.

Kirliliğe Bağlı Rahatsızlıklar 1 Yılda 26 Bin Can Aldı

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Afganistan Araştırmalar Merkezince ekim ayında hazırlanan rapora göre 2017'de yaklaşık 26 bin kişi hava kirliliğine bağlı rahatsızlıklar sebebiyle ölürken, yaşanan çatışma ve şiddet olayları nedeniyle 3 bin 483 kişi hayatını kaybetti.

Rapora göre, başkent Kabil hava kirliliği sıralamasında dünya başkentleri arasında ilk 3'te yer alıyor. Başkentte her yıl yaklaşık 3 bin kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor.

Yaklaşık 6 milyon kişinin yaşadığı başkentte kaçak yapılaşma da hava kirliliğinin sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

Ülkede İçme Suyunun Yüzde 80'i Kirli

Diğer taraftan raporda hava kirliliğinin yanı sıra Afganistan'da içme suyunun yüzde 80'inin k irli olduğuna dikkat çekildi.

İçme suyunun kirli olması nedeniyle zehirlenme vakalarının sıklıkla görüldüğü aktarılan raporda, yağışların az olması, yer altı sularının düzensiz kullanılması ve kentlerde altyapının yetersizliğinin içme suyu kirliliğinin başlıca nedenleri arasında olduğu belirtildi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal