Afganistan'da Barışa Yaklaşılıyor

Afganistan'da yaklaşık 40 yıllık savaşı sona erdirmek için ABD ile Taliban arasında gerçekleştirilen barış görüşmelerinin sonuna gelindi.

19.02.2020-12:02 - (Son Güncelleme: 19.02.2020-11:56) Afganistan'da Barışa Yaklaşılıyor

ABD temsilcisi Zalmay Halilzad ile Taliban yetkilileri arasında 11 kez yapılan barış görüşmeleri neticesi her iki tarafın da tutukluları serbest bırakması, Taliban'ın şiddeti azaltması ve Afgan diyaloğunun başlaması hususlarında uzlaşmaya varıldı.

Uzlaşma metninde, ABD birliklerinin Afganistan'dan kademeli olarak çekilmesi konusu da yer alıyor ancak çekilme tarihiyle alakalı henüz bilgi verilmedi.

Taliban ile ABD arasındaki anlaşmanın, bu ayın bitiminde Katar'ın başkenti Doha'da Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği ve Afganistan'ın komşu ülkelerinden temsilcilerin katılımıyla imzalanması bekleniyor.

Afgan hükümetinin ateşkes ısrarına karşın Taliban, bunun yerine şiddetin 7 günlüğüne azaltılmasını kabul etti.

SÜRECİN İŞLEME ŞEKLİ

ABD-Taliban arasındaki barış anlaşması sonucu Taliban, 22 Şubat'tan itibaren 7 gün süreyle şiddeti azaltacak. Militanlar ülke genelindeki saldırılarının sayısını önemli biçimde azaltacak. Afgan hükümetine göre, şiddetin önemli biçimde azaltılması da ateşkes anlamına geliyor.

ABD-Taliban arasında barış anlaşması imzalandıktan sonra ABD ve Afgan hükümetinin ellerindeki 5 bin Taliban üyesini, Taliban'ın da rehin tuttuğu 1000 kişiyi serbest bırakması bekleniyor.

Afganistan'daki taraflar arasındaki Afgan diyaloğu görüşmelerinin ise mahkumlarla alakalı sürecin tamamlanması sonrası başlayacağı belirtiliyor.

Afgan hükümeti de Taliban da Afgan diyaloğunun nerede yapılacağı hususunda henüz bir karara varmadı.

Afganistan'ın iç sorunları ve karşılıklı taleplerin konuşulacağı Afgan diyaloğu boyunca ABD ara buluculuk görevini üstlenecek.

AFGAN HÜKÜMETİ HAZIRLIKLARA BAŞLADI

Afgan siyasetçileri ile hükümet arasında barış anlaşması konusunda henüz fikir birliği bulunmamasına rağmen Cumhurbaşkanı Eşref Gani, barış için hazırlıklarına başladı.


Cumhurbaşkanı Gani, başkent Kabil'de ülke genelindeki kolordu komutanları ve valilerle Afgan diyaloğunun başlaması için istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Gani, Afganistan'da şiddet tamamen bitmesini, istikrarın açıkça anlaşılabilir ve gözle görülebilir olmasını istediklerini söyledi.

Taliban ile Afgan diyaloğunu yürütecek heyeti Afgan hükümetinin belirleyeceğini kaydeden Gani, heyetin, görüşmede Afgan halkının temel haklarını savunacağını ve nihai kararı da hükümetin vereceğini söyledi.

Gani, müzakere heyetinin kapsayıcı bir şekilde yapılacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gani, Taliban ile anlaşma neticesinde yabancı güçlerin ülkeden çekilmesinin hiçbir olumsuz etki yaratmayacağını ifadelerini de konuşmasında sarf etti.

SİYASİLERDEN FİKİR AYRILIĞI

Cumhurbaşkanı Gani'nin barış için çalışmalarına devam ederken kimi siyasetçiler hükümete tepki gösteriyor.

Hizb-i İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar, hükümeti barış hususunda kendi başına hareket etmekle suçluyor.

Afgan diyaloğunu yürütecek heyetin tüm kesimleri temsil edecek şekilde kurulması gerektiğini söyleyen Hikmetyar, tüm yetkinin sadece hükümette olmaması, heyetin de barış hususunda karar verme yetkisinin bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Hikmetyar, Afgan diyaloğu hususunda henüz Afgan hükümetiyle siyasiler arasında fikir birliğinin bulunmadığını vurguladı.

Diğer yandan Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah ve eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de Afgan diyaloğunu yürütecek heyetin kapsayıcı ve yetkili olması gerektiğini söyledi.

TRUMP BARIŞ MÜZAKERELERİNİ İPTAL ETMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Taliban arasında Aralık 2018'den bu yana devam eden barış müzakerelerini, 5 Eylül 2019'da Afganistan'daki ABD askerlerine düzenlenen ve Taliban'ın üstlendiği bombalı saldırı üzerine iptal etmişti.

ABD ile görüşmelerin askıya alınmasından sonra Taliban, barış görüşmelerine devam edebilmek amacıyla çözüm yolunu Rusya'da aramış ve başkent Moskova'ya heyet göndermişti.

Haftalarca belirsiz şekilde kalan barış görüşmeleri, Taliban'ın elinde rehin tuttuğu iki ABD vatandaşını serbest bırakmasıyla tekrar başlamıştı.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ SÜRECİ

Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.

Afgan hükümeti Taliban ile barış görüşmelerine başlamak amacıyla çok kez girişimde bulunmuş ve bu maksatla Barış Konseyi kurmuştu.

Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde, Haziran 2013'te, hükümet ile Taliban arasındaki temasların Katar'ın başkenti Doha'da yapılması planlanıyordu. Ancak Taliban'ın müzakerelerin yürütüleceği ofise "Afganistan İslam Emirliği" yazan tabela ve sözde bayrağını asmasından sonra Afgan hükümeti görüşmelerden çekilmişti. Ofis, bir ay geçtikten sonra kapanmış ve barış müzakereleri de askıya alınmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal