ABD'den İdlib'deki Yapılan Saldırılar Sebebiyle Rusya, İran ve Esed Rejimine Kınama

Dışişleri Bakanı Pompeo, "ABD, İdlib halkı ve batı Halep bölgesine Rusya, İran, Hizbullah ve Esed rejiminin düzenlediği geniş çaplı saldırıları büyük bir endişeyle takip ediyor" açıklamasında bulundu.

28.01.2020-09:51 - (Son Güncelleme: 28.01.2020-09:52) ABD'den İdlib'deki Yapılan Saldırılar Sebebiyle Rusya, İran ve Esed Rejimine Kınama
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo,saldırılar dolayısıyla yazılı açıklamada bulundu.
 
Pompeo, açıklamasında, "ABD, İdlib halkı ve batı Halep bölgesine Rusya, İran, Hizbullah ve Esed rejiminin düzenlediği geniş çaplı saldırıları büyük bir endişeyle takip ediyor." dedi.
 
Konu olan unsurların bölgede ayrım gözetmeksizin hava bombardımanları düzenlediğinin bildirildiğine parmak basan Pompeo, on binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.
 
Pompeo, "Rusya, İran, Hizbullah ve Esed rejiminin istikrarsızlaştırıcı eylemleri, Suriye'nin kuzeyinde bir ateşkesin sağlanmasını ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararında çağrısı yapılan yüz binlerce kişinin bu bölgedeki evlerine dönmesini doğrudan engellemektedir." değerlendirmesini yaptı.
 
Esed rejimine karşı her türlü diplomatik ve ekonomik adımı atmaya hazır olduklarına vurgu yapan Pompeo, "ABD, Suriye'nin kuzeyindeki insanlara karşı yapılan bu kabul edilemez saldırıları kınamaktadır. Acil ateşkes ve saldırılardan etkilenen bölgelere insani yardımların ulaştırılması için giriş izni verilmesi çağrısında bulunuyoruz." şeklinde konuştu.
 
ASTANA ANLAŞMALARI VE SOÇİ UZLAŞMASINA UYMADILAR
 
Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib ili neredeyse iç savaşın başı itibariyle muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğini taşıyor.
 
İç göçle nüfusu 4 milyonu bulan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüaltına girdi.İdlib, rejimin en yoğun hedef alındığı bölgelerin başında yer alıyor.
 
Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) belli başlı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" sağlandı.
Fakat rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilan edilerek durumun korunmasını  kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib hariç kalanları, Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye sınırına yakın kısımlara göç etti.
 
Rusya'nın, Türkiye ile 17 Eylül 2018'de vardığı Soçi uzlaşmasında bir süre sonra da saldırıyı sürdürdüler.
İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ni hedef alan Rusya, rejim ve İran destekli teröristler, yalnızca 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine neden oldu. Bombardımanlarda, 1600'den fazla sivil hayatını kaybetti.
 

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal