ABD'de 800 Bin Çalışan 25 Gündür Maaş Alamıyor

ABD'de federal hükumet 25 gündür kapalı. Kamuda çalışan yaklaşık 800 bin personel ise maaşlarını alamıyor.

16.01.2019-16:58 - (Son Güncelleme: 16.01.2019-16:51) ABD'de 800 Bin Çalışan 25 Gündür Maaş Alamıyor

ABD'de federal hükümetin faaliyetlerindeki kısmi kapanma 25 günü ardından bırakırken, Beyaz Saray'ın tahminleri uygulamanın ekonomiye tahmin edilenden daha büyük zarar vermeye başladığını gösteriyor. Bu dönemde federal hükümetin 800 bin personeli maaş alamadı.

TRUMP GEÇİCİ ÖNLEMLERİ REDDEDİYOR

Amerikan tarihinde ilk defa bu kadar uzayan kapanmaya karşı ne Başkan Donald Trump, ne de Kongre'deki muhalif Demokrat Parti önderleri geri adım atacağa benzemiyor. Anlaşmazlığın sebebi, Trump'ın Meksika sınırında yasa dışı göçe karşı talep ettiği duvarın finansmanı için Kongre'den onay çıkmaması. Trump Kongre'den bu sene için 5,7 milyar dolar duvar inşa ödeneği için ısrar ediyor. Bu dönemde federal hükümetin 800 bin personeli maaş alamıyor. Trump, finans problemi aşılana dek bazı devlet kurumlarında personellere ödeme yapılmasına olanak verecek geçici bazı tedbirleri de reddediyor.

DEVREYE SOKULACAK YASA ÇÖZÜM DEĞİL

Bir mahkemenin açıklamasına göre kapanma devam ederse, federal mahkemelerin ödenekleri 25 Ocak'ta sona erecek ve bu durum mahkemelerde "ciddi aksamalara" neden olacak. Trump'ın mecburi izne çıkarılan federal memurların geçmiş ödemelerini problem çözümlendikten sonra almalarına olanak verecek eski bir kanunu bugün devreye alması bekleniyor fakat bu bir çözüm değil.

BÜYÜMEYE NEGATİF ETKİSİ 0,13 PUAN

Trump idaresi başlamadan önce kapanmanın, ekonomiye maliyetinin personellerin ücret alamadığı her iki hafta için, yüzde 0,1 olarak hesaplamıştı. Fakat dün güncellenen Beyaz Saray bilgileri, her bir hafta için büyümeye negatif etkiyi 0,13 puan gösteriyor. Bunun sebebi mecburiyetinde izne çıkarılan 380 bin memurun yapmadığı işlerin ve federal hükümete çalışan müteahhitlerin yarıda bıraktığı işlerin etkisi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal