ABD ve Rusya Afganistan Barışı İçin Rekabet Ediyor

Afganistan'da 18 yıldır devam eden savaşı sonlandırma doğrultusunda verilen uğraşlar sürerken, rakip ülkeler ABD ile Rusya bölgede barışı sağlama konusunda rekabet ediyor.

11.02.2019-13:11 - (Son Güncelleme: 11.02.2019-13:07) ABD ve Rusya Afganistan Barışı İçin Rekabet Ediyor

Afganistan'da 18 yıldır devam eden savaşı sonlandırma doğrultusunda verilen uğraşlar sürerken, rakip ülkeler ABD ile Rusya bölgede barışı sağlama konusunda rekabet ediyor.

ABD-Taliban görüşmeleri devam ederken Rusya, Taliban yetkilileriyle Afgan makamlarının kendi aralarında anlaşma yapması için uğraşıyor.

Siyaset uzmanı Ahmad Saeedi yaşanan gelişmeler doğrultusunda, "Bence göre Rusya, ezeli rakibi olan ABD'nin barış çalışmalarını sekteye uğratmak istiyor veya bölgede söz sahibi olan Rusya da barış konusunda katkısının olduğunu göstermek istiyor." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Daha önceki iki Taliban görüşmeleri Rusya’da gerçekleşmişti. Bunlardan ilki Kasım 2018'de başkent Moskova'da Taliban temsilcileri ile Afgan temsilcilerinin katılmasıyla düzenlenirken, ikincisi de geçtiğimiz günlerde, Taliban temsilcileriyle Afgan siyasetçilerin katılımıyla Moskova'da gerçekleşmişti. Son görüşmeye Afgan hükümetinden temsilci gönderilmemişti.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümeti için büyük tehdit teşkil eden Taliban örgütü, ülkenin birçok kesimini idaresi altına almış bulunmakta.

Bazı bölgeleri Taliban tarafından kontrol edilen Afganistan, ciddi güvenlik sorunları yaşamakta.

Hükümetin geçen senelerde bir çok kez Taliban ile barış görüşmelerini başlatmak amacıyla verdiği uğraşlar ve bu doğrultuda Barış Konseyi kurmasına karşın henüz bir sonuca ulaşılmış değil.

Uzmanların konuya ilişkin yaptıkları açıklamalardan, ABD'nin, Taliban'ın bazı isteklerini reddettiği için barış görüşmelerinden sonuç alınmadığı anlaşılıyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal