ABD Savunma Bakanı Mattis: Esad Yönetimi Bırakmalı

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın artık yönetimi bırakması gerektiğini söyledi.

31.10.2018-12:12 - (Son Güncelleme: 31.10.2018-12:09) ABD Savunma Bakanı Mattis: Esad Yönetimi Bırakmalı

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın artık yönetimi bırakması gerektiğini çünkü Washington DC'deki Amerikan Barış Enstitüsü'nde yaptığı bir tartışmada güvenilirliğini kaybettiğini söyledi. Mattis Salı günü yaptığı açıklamada, "Esad'ın sonunda iktidarın yönetilmesinden çekilmesi gerektiğini düşündüğümüz." dedi. "Suriye rejiminin ofisleri altında yürütülen herhangi bir seçimin Suriye halkı veya uluslararası toplumla güvenilir olacağını düşünmüyorum." dedi. Mattis, ABD'nin Suriye'deki yerel güçleri desteklemeyi ve Cenevre süreci boyunca yerleşmeyi bulmayı taahhüt ettiğini de sözlerine ekledi. "Rusya'nın Astana sürecine ya da Soçi'ye yönlendirmek için gösterdiği çabalar hiçbir şey üretmedi ve Rusya'ya BM Cenevre sürecini ve Staffan de Mistura 'nın buradaki çabalarını desteklemeye çağırıyoruz" diye devam etti.

Rusya, görevdeki Suriyeli liderin kaderinin sadece Suriye halkı tarafından kararlaştırılması gerektiğini defalarca belirtti. Aynı zamanda, başta ABD olmak üzere pek çok Batılı yetkililer, Esad'ın istifası konusunda ısrar ederek, bunu Suriye'nin çözümü için ana ön şart olarak nitelendirdi. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Eylül ayı ortalarında, Alman hükümetinin, iktidarda kalan Esad ile uzun vadeli bir siyasi çözüm hayal edemeyeceğini açıkladı. Ancak Maas, Esad'ın geri çekilmesini Almanya'nın ülkenin yeniden inşasına katılması için zorunlu bir ön şart olarak nitelendirmedi.

Bu yılın başlarında, James Mattis Brüksel’deki bir NATO savunma bakanı toplantısında yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin BM’nin Cenevre’deki barış görüşmelerinin başarısına bağlı olacağını söyledi. Mattis ayrıca, ABD'nin Suriye'den çekilmesinin Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve müttefiklerinin "faydalanabileceği" bir "boşluk" yaratacağını iddia etti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal