ABD İran'la Sivil Nükleer Çalışmalara Tanıdığı Yaptırım Muafiyetlerini Uzattığını Açıkladı

ABD hükümeti, İran'la sivil nükleer çalışmalar doğrultusunda işbirliği yapan ülkelere tanıdığı yaptırım muafiyetini 90 günlüğüne uzattığını bildirdi.

04.05.2019-09:28 - (Son Güncelleme: 04.05.2019-09:21)

ABD Dışişleri Bakanlığı' tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran'a yönelik uygulanan yaptırım adımlarının sıkılaştırıldığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, 2015 senesinde yapılan İran'la nükleer anlaşma çerçevesinde, İran'la sivil nükleer çalışmalar yapmasına izin verilen 4 ülkeye tanınan yaptırım muafiyetinin 90 günlüğüne uzatıldığı bildirildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, daha önceki dönemlerde 180 gün olan muafiyet süresinin bundan böyle 90 güne indirildiği ve bunun İran üzerindeki baskıyı daha da yükselteceği bildirildi. 

Bu doğrultuda Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere, İran'la sivil nükleer çalışmalar doğrultusunda 2015 sensinden bu zamanda kadar süren projelerini devam ettirebilecek.

2 BAŞLIK YAPTIRIM DAHİLİNE ALINABİLECEK

Fakat ABD hükümeti aynı açıklamasında, 4 Mayıs'tan itibaren İran’ın Buşehr Nükleer Santrali’nin mevcut reaktör ünitesi dışında genişletilmesine ilişkin yardım ve destek faaliyetlerinin yaptırıma maruz kalabileceğini açıkladı.

Bunun yanı sıra, doğal uranyum karşılığında zenginleştirilmiş uranyumun İran dışına çıkarılmasına yönelik çalışmaların da bundan böyle ABD yaptırımlarının kapsamına girebileceği belirtildi.

İran üzerindeki baskıyı her geçen gün daha da artıran Donald Trump hükümeti, geçtiğimiz hafta, daha önce İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı tanınmayacağını açıklamıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal