ABD Başkanı Trump'tan Yeni Hamle!

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Savunma Bakanlığı'nın bütçe yasasını onayladı. Yasada Türkiye'ye verilmesi gereken F-35'lerin teslimatın geciktirilmesi maddesi de yer alıyordu.

14.08.2018-09:17 - (Son Güncelleme: 14.08.2018-09:21)

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 716 milyar dolarlık 2019 mali senesi bütçesi ile alakalı kanun tasarısını New York eyaletinde onayladı. ABD Başkanı Trump, New York eyaletindeki Fort Drum askeri üssünde yapılan törenle, Pentagon'un 2019 bütçesine onay verdi.

"CİDDİ YATIRIM YAPIYORUZ"

Törende gerçekleştirdiği açıklamada söz hususu kanunun son 20 senede Kongreden en hızlı kabul edilen tasarı olduğunun altını çizen Trump, bundan duyduğu memnuniyeti ifade etti. ABD ordusunu daha önce olduğundan çok daha kuvvetlendirmek için bu adımları attıklarını söyleyen  Trump, Amerikan ordusunun kapasitesini her ilerleyen gün artırdıklarını söyledi. Yeni bütçe ile birçok alandaki silahların yenileneceğini kaydeden Trump, "Nükleer silahlarımıza da bu bütçede önemli bir yatırım gerçekleştiriyoruz" dedi. Avrupa'daki Amerikan askeri varlığının da bu bütçe ile artırılacağını söyleyen Trump, uzay alanındaki askeri rekabetin de altını çizerek ABD'nin Çin ve Rusya gibi rakiplerini kısa zamanda yakalayıp geçeceğini iddia etti. Konuşmasının sonrasında söz hususu tasarıya imza koyan Trump, Amerikan kamuoyunda uzun zamandır yer alan bütçe metnini kanunlaştırmış oldu.

"TÜRKİYE'YE F-35'LERİN TESLİMATINDA 90 GÜNLÜK SINIRLAMA"

Öte taraftan Trump'ın imzasıyla kanunlaşan bütçe metni, en son 90 gün içinde Pentagon'un Türk-Amerikan ilişkilerine dönük bir rapor hazırlamasını istiyor. Yasada, söz hususu rapor Kongreye verilinceye dek F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatının geçici olarak durdurulması talep ediliyor. Yasanın Senatodaki tasarısında Pentagon'un, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması hususunda bir plan hazırlaması isteniyordu. Buna karşın söz hususu bölüm, Konferans Komitesi olarak tanınan Kongredeki uzlaşma komitesi tarafından tasarı metninden çıkarılmıştı. Türkiye, 2002 senesinde dahil oldığu ABD önderliğindeki çok uluslu müşterek taarruz programı çerçevesinde beşinci nesil F-35 Lightining II uçaklardan en az 100 tane almayı amaçlıyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal