Dünya genelinde yerinden edilme krizi: 2023 yılında 75,9 milyon kişi etkilendi!

2023 yılında dünya genelinde yaşanan yerinden edilme sorunu, çeşitli nedenlerle 75,9 milyon kişiyi etkileyerek son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yapılan açıklamada, Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi'nin (IDMC) raporuna dayanılarak bu kaygı verici rakamların paylaşıldığı ifade edildi.

15.05.2024-15:48 - (Son Güncelleme: 15.05.2024-16:16) Dünya genelinde yerinden edilme krizi: 2023 yılında 75,9 milyon kişi etkilendi!

IDMC raporunda, son beş yılda ülke içinde yerinden edilen kişi sayısının %49 artış göstererek 75,9 milyona ulaştığı belirtildi. 2023 yılında ise yaklaşık 47 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiği veya yer değiştirdiği vurgulandı.

Özellikle çatışma ve şiddet olaylarının etkisi altında, 2023 yılında 20,5 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiği kaydedildi. Bu kişilerin %30'unun Sudan'daki çatışmalar nedeniyle, %17'sinin ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar sonrası yaşanan krizlerden etkilendiği belirtildi.


"Ülke tarihinin en büyük yangınları" sebep oldu

Raporda ayrıca doğal afetlerin de milyonlarca insanı yerinden ettiğine dikkat çekildi. Freddy Kasırgası'nın etkilediği Afrika'nın güneydoğu kıyıları, Türkiye'deki Kahramanmaraş merkezli depremler ve Myanmar'daki Mocha Kasırgası gibi afetlerin 26,4 milyon kişiyi etkilediği ifade edildi.

Yüksek gelirli ülkelerde dahi afetlerin etkisiyle yerinden edilen kişi sayısının arttığına vurgu yapılan raporda, özellikle Kanada'da yaşanan "ülke tarihinin en büyük yangınları" sonucunda yaklaşık 185 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Raporun en çarpıcı noktalarından biri ise iklim değişikliğinin etkisi altında gelecekte afetlerin sıklığının artabileceği ve buna bağlı olarak yerinden edilenlerin sayısının da artış gösterebileceği yönündeki uyarılardı. İklim değişikliğinin zincirleme etkileriyle afetlerin yaygınlaşması, dünya genelindeki yerinden edilme sorununun daha da derinleşebileceği endişelerini beraberinde getiriyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal