Dünya basınında dikkat çeken sözler: Umudumuz Başkan Erdoğan

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sonrası ortaya çıkan tahıl krizini ‘Tahıl Koridoru Anlaşması’ ile çözen Başkan Erdoğan, Putin’in açıklamalarının ardından dünya basınında manşet oldu. Tahıl Koridoru anlaşmasının çözülmesi için tek umut Başkan Erdoğan ifadeleri kullanıldı. İşte detaylar…

19.07.2023-10:27 - (Son Güncelleme: 19.07.2023-10:41) Dünya basınında dikkat çeken sözler: Umudumuz Başkan Erdoğan

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta köprü gören ve tüm dünyayı etkileyen tahıl krizinin önüne geçmek için Tahıl Koridoru Anlaşması’nı sağlayan Başkan Erdoğan, NATO zirvesi sonrası Putin’in ‘anlaşmayı sonlandırdık’ sözleri ile yeniden gündeme geldi. Ukrayna lideri Zelenski Türkiye'ye bir mektup gönderdi. CNN International krizin çözümünde Türkiye ve Başkan Erdoğan'ın önemli bir rolde olduğunu belirterek dikkat çeken ifadelere yer verdi. 

"Sayın Putin ile görüşme yapacağım"

Putin’in Tahıl Koridoru anlaşmasını sonlandırdıklarını ifade etmesinin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya gündemini meşgul eden bir hususa değinmek istiyorum. Biliyorsunuz Rusya, Ukrayna arasındaki çatışmaların daha fazla yıkıma, gözyaşı ve drama yol açmaması için yoğun çaba harcıyoruz. İlk günden itibaren savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz diyoruz. Birinci yılına girmek üzere olduğumuz Karadeniz Girişimi insani mülahazaların çatışma dinamiklerine galebe çaldığının ispatlayan bir projedir. Bu girişim önemli bir diplomatik başarı olarak şimdiden tarihe geçmiştir. Girişim sayesinde dünya piyasalarına 33 milyon tondan fazla tahıl ürünü sevk edildi. Böylece gelir seviyesi düşük birçok ülkenin gıda krizine sürüklenmesinin önüne geçildi. Karadeniz Girişiminin devam etmesine atfettiğimiz önemi farklı vesilelerle dile getirdik. Bu amaçla diplomatik gayretlerimizi son günlerde yoğunlaştırdık. Girişimin bu noktaya gelmesine katkıda bulunan ilgili tüm taraflara tekrar teşekkür ediyorum. Bugün yapılan açıklamaya rağmen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı dostum Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Bu arada Dışişleri Bakanım muhatabıyla görüşmelerini yapacak. Biz de seyahatten döner dönmez Sayın Putin'le ben de görüşmelerimi yapacağım. Kendisiyle Ağustos ayında ülkemizde bir araya geldiğimizde tüm bu hususları görüşme fırsatını da bulacağız. Ayrıca Rus tahıl ve gübresinin sevkinin önünün açılması noktasında nasıl hareket edebileceğimizi de istişare edeceğiz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan tahıl koridoru açıklaması

“Erdoğan kartlarını ustaca kullanıyor”

AA’da yer alan habere göre; Rusya’nın anlaşmayı sona erdirmesi ülkeler arasında tedirginliğe neden olurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama dünya basınında gündem oldu. CNN International, Başkan Erdoğan ve Putin'in Ağustos ayında gerçekleştireceği görüşmeye odaklandı. Başkan Erdoğan'ın bölgede büyük bir jeopolitik güç unsuru olduğuna dikkat çeken gazete, Başkan Erdoğan'ın kritik bir hamle yapacağını beklediklerini ifade etti. 

Erdoğan’ın bu hamlesi sonrası Türkiye’nin başta NATO olmak üzere gelişmekte olan ülkeler içim oldukça önemli bir konuma geleceği de belirtildi. Bu zamana kadar Erdoğan’ın kartlarını her daim ustaca kullandığını, yaptığı son açıklamalarda Rusya Devlet Başkanı’ndan ‘dostum’ diye bahsetmesinin dikkat çeken ifadeler olduğuna da dikkat çekildi. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal