Dul maaşı için hangi şartlar gereklidir? 2022 yılı dul maaşı ne kadar?

Eşi vefat eden kişilerin gereken şartları taşıması durumunda dul maaşı alabilmektedir. Bunun için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumlarına başvuru yapması gerekmektedir. Başvuruda istenen belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. Bu işlemden sonra ise kişiler dul maaşlarını alabilmektedir. Dul maaşı Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması bulunan bankalar aracılığı ile alınabilmektedir. Peki, Dul maaşı şartları nelerdir? Dul maaşı için istenen evraklar nelerdir? 2022 yılı dul maaşı ne kadar? İşte dul maaşı hakkında tüm merak edilenler…

19.05.2022-09:00 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-09:00) Dul maaşı için hangi şartlar gereklidir? 2022 yılı dul maaşı ne kadar?

Eşi vefat eden vatandaşlara dul maaşı verilmektedir. Bunun için kişilerin gereken şartları taşıyor olması gerekmektedir. Ancak vatandaşların dul maaşı hakkında kafasına takılan pek çok soru da yer almaktadır. Peki, Dul maaşı şartları nelerdir? Dul maaşı için istenen evraklar nelerdir? 2022 yılı dul maaşı ne kadar? İşte dul maaşı hakkında tüm merak edilenler…

Dul maaşı şartları nelerdir?

Dul maaşı almak isteyen kişiler için gereken şartlar şu şekildedir:

Vefat eden sigortalının ölüm tarihinde eşinden ayrılmamış/boşanmamış olması

Gerekli olan sigortalılık ve prim şartlarının sağlanmış olması

Dul maaşı almaya hak kazanmış olan kişinin eşinin vefatından sonra herhangi biri ile evlenmemiş olması

Vefat eden sigortalının eşine dul aylığı bağlanana dek kendi sigortalılık durumundan, farklı bir kurum ya da kuruluş üzerinden maaş bağlanmamış olması

Yabancı bir ülkede çalışmamak

Dul Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir

2022 yılı dul maaşı ne kadar?

Dul maaşı vefat eden sigortalı kişinin maaşının yarısı olarak belirlenmiştir. Vefat eden kişinin emekli maaşı kişinin eşinden başka baktığı kişi olması durumunda bu oran %60 ya da %75 olarak verilebilmektedir.

2022 yetim maaşı ne kadar?

Yetim kişiler vefat eden babalarının emekli maaşının yüzde 25’ini alabilmektedir. Bu oran kız ve erkek çocuklar için aynıdır. Oranda herhangi bir değişiklik olmasa da maaşların alma süreleri kız ve erkek çocuklarına göre değişebilmektedir.

2 ayda bir alınan dul maaşı ne kadar oldu?

Eşi vefat eden kişilere 2 ayda bir maaş verilmektedir. Bu verilen maaşın 2022 yılına göre güncel tutarı 816 TL olarak belirlenmiştir. 2 ayda bir alınan dul maaşını toplu olarak da alabilirler.

Sigortasız dul maaşı ne kadar?

Sigortası bulunmayan kişilerin eşleri herhangi bir maaş almamaktadır. Bu nedenle sigortası bulunmayan kişilerin dul maaşı yoktur.

Dul Maaşı Ne Kadar

Hem kocadan hem babadan maaş alınır mı?

Kişilerin eşlerinden ve babalarından maaş alabilmeleri mümkündür. Bunun için kadınları bazı şartları taşıyor olması gerekmektedir. Kadının eşinin babasından önce vefat etmesi durumunda babalarından maaş alabilirler. Ancak tekrar evlenmemiş olmaları gerekmektedir. Bu bağlanan iki maaşta tam olrak verilmemektedir. Yüksek tutarlı maaşın ödemeleri kişiler için tamdan, düşük emekli maaşı alan kişinin ise maaş ödemeleri, kişilerin hakkı olan tutarın yarısı üzerinden yapılır.

Dul maaşı nasıl alınır?

Öncelikle dul maaşı alabilmek için gerekli şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. Daha sonra kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumlarına başvuruda bulunmaları gerekir. Kişilerden istenen evrakların kuruma teslim edilmesi gerekir. Evrakların teslim işleminden kısa bir süre sonra başvuruda bulunan kişilere maaşlar verilmektedir. Dul maaşları Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalar üzerinden verilmektedir.

Dul maaşına başvurmak için hangi evraklar gereklidir?

Dul maaşı başvurusunda bulunacak olan kişilerden istenen evraklar şu şekildedir:

Başvuru dilekçesi

Kimlik araştırma belgesi

İlgili sigortalıya ait ölüm belgesi

Vukuatlı nüfus kayıt örneği

3 adet fotoğraf

Kişilere ölüm parası da verilmektedir. 2022 yılında belirlenen ücret 918 TL’dir. Bu para dul ve yetim maaşı dışında verilen bir paradır. Bu para cenaze masraflarının karşılanması için kişilere verilmektedir. Bu ödeme vefat eden kişinin ailesine yapılmaktadır. Dul maaşı başvurusu yapan kişiler aynı anda ölüm parası başvurusu da yapabilmektedir. Fakat cenaze işlemleri halledilmişse bu para işlemleri halleden kişiye verilmektedir. Bu durum için işlemleri aile dışında birinin yaptığının kanıtı gereklidir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal