Duha Suresi Okunuşu ve Anlamı Nedir?

Kuran-ı Kerim 93. Suresi olan Duha Suresi, adını ilk ayetindeki ‘vedduha’ ifadesinden alıyor. Gönül ferahlatmayı anlatan sure, ‘kuşluk vakti’ anlamındaki kelimeyle isimlendirilmiş. Peki, Türkçe ve Arapça okunuşu ne, meali, fazileti ve tefsiri nedir?

18.01.2022-14:18 - (Son Güncelleme: 18.01.2022-14:18) Duha Suresi Okunuşu ve Anlamı Nedir?

Duha Suresi toplamda on bir ayetten oluşuyor. Müslümanların darlık anında en çok başvurduğu surelerden biri olan Duha, Mekke döneminde indirilmiştir. Veddua şeklinde de anılan surede lütufların çokluğundan, muhtaç kişilere yardım etmenin öneminden bahsediliyor. İşte okunuşu ve meali…

OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.

1.Vedduha

2. Velleyli iza seca

3. Ma vedde'ake rabbüke ve ma kala

4. Ve lel'ahıretü hayrün leke minel'ula

5. Ve lesevfe yu'tıyke rabbüke feterda

6. Elem yecidke yetiymen feava

7. Ve vecedeke dallen feheda

8. Ve vecedeke 'ailen feağna

9. Femmel yetiyme fela takher

10. Ve emmessaile fela tenher

11. Ve emma binı'meti rabbike fehaddis

MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.

1. Andolsun kuşluk vaktine

2. ve dindiği zaman o geceye ki,

3. Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı!

4. Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır.

5. İleride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın!

6. O, seni bir yetim iken barındırmadı mı?

7. Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı?

8. Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi?

9. Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)!

10. El açıp isteyeni de azarlama!

11. Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!

Duha Suresi Anlamı

FAZİLETİ

Duha suresi maddi ve manevi sıkıntıların giderilmesi için okunmaktadır. Gönül ferahlığı veren bu sureyle Allah’ın bağışalayıcı ve merhametli oluşuna sığınıp onun her derde derman olduğu hatırlanır. Duha Suresi özellikle oruca niyet ederken ya da orucu açarken okunur. Maddi sıkıntılardan kurtulup bol rızka sahip olmak için okunacak bir suredir.

TEFSİRİ

Duhâ kelimesi “kuşluk” anlamına gelmekle birlikte çoğu müfessirler, 2. âyetteki “gece”nin alternatifi olarak burada bütünüyle gündüz vakti için kullanıldığı kanaatindedirler. İbn Âşûr’a göre ise kelime burada da kuşluk vaktini ifade etmekte olup, bununla, tıpkı kuşluk vakti güneş ışığının yeryüzünü bütünüyle kaplaması gibi vahiy ışığının da dünyaya inip aydınlatmaya başladığına imada bulunulmuştur. 2. âyetteki gece karanlığı da Hz. Peygamber’in bu vakitte evinde veya Kâbe çevresinde sesli olarak Kur’an’ı okuduğu, müşriklerin ise onu gizlice dinledikleri vakit olup bundan dolayı bu iki vakit üzerine yemin edilmiştir. Yeminin amacı putperestlerin artık Hz. Peygamber’e vahyin gelmez olduğu, Allah’ın onu terkettiği iddialarının gerçekle ilgisinin bulunmadığını kesin bir dille belirtmektir (XXX, 394-395)

“İşin sonu” diye çevirdiğimiz âhiret ile “öncesi” diye çevirdiğimiz ûlâ kelimelerinin buradaki anlamları konusunda iki yorum yapılmıştır: a) Senin bundan sonraki hayatın bundan önceki hayatından daha güzel ve başarılı olacak, özellikle peygamberlik görevinin sonu başlangıcından daha verimli olacak, b) Ebedî olan âhirette cennetteki hayatın geçici olan dünya hayatından daha güzel olacak. Bize göre, –bu âyetlerin inmesine sebep olan putperestlerin, “Artık Muhammed’e vahiy gelmiyor; Allah onu unuttu” gibi sözler söyleyerek (Buhârî, “Tefsîr”, 93) Peygamber’in sonunun geldiğini, davasının fiyasko ile biteceğini ummaları karşısında– Allah Teâlâ, resulünün sonunun gelmesi şöyle dursun, bundan sonraki hayatının, peygamberlik faaliyetlerinin ruhanî tekâmülünün öncekinden daha verimli, daha başarılı olacağını müjdelemiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal