Dubrovnik, Mostar, Saraybosna Turu

Belediye Sarayı Saraybosna'nın en ünlü binası ve Mağribi mimarisinin şaheseridir. Kahire'de II. Hasan'ın cami ve medresesi modeli üzerine 1892'den 1894'e kadar inşa edildi ve büyük açılış 1896'da yapıldı.

07.07.2020-14:31 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-14:27) Dubrovnik, Mostar, Saraybosna Turu

Avusturya-Macaristan varisinin tahta Ferzinand'ın suikastı, belediye binasını ziyaretinden hemen sonra 1914'te gerçekleştirildi. 1947'den itibaren belediye binası idari rolünü kaybetmeye başladı ve Bilim ve Sanat Akademisi'nin yanı sıra ana kütüphanenin merkezi oldu. Bosna-Hersek'teki son savaş sırasında, 25-26 Ağustos 1992 gecesi, belediye binası, topçu mermileri tarafından doğrudan vuruldu ve bu binanın tüm iç kısmını yakan bir yangına yol açtı. Paha biçilemez bir değere sahip nadir el yazmaları. Savaş sırasında kütüphanede aileleriyle birlikte yaşayan ve çalışan üç çalışan, kitapların küçük bir bölümünü kurtarmayı başardı. Belediye binasının yenilenmesi 1996 yılında başladı işlerin karmaşıklığı ve finansal kaynakların eksikliği nedeniyle, binanın ziyaretler için tekrar açılması 2014 yılına kadar sürdü.

Baščaršija (Baskarya)

Her başkentin ruhu şehrin eski kısmıdır ve Saraybosna söz konusu olduğunda bu ruh son derece zengin ve renklidir. Baščaršija, yoğun oryantal havayı hissedebileceğiniz dar Arnavut kaldırımlı sokaklardan oluşan bir yerdir. Bakırcılığın ve el sanatlarının yapıldığı çok sayıda mağazası, geleneksel kilimleri, Bosna ve Türk tatlılarının satıldığı dükkanlar burada bulunur. Gözleriniz ev yapımı yemeklere, soluk ışıklı renkli lambalara ve lokumlara bakmakla meşgul olacak. Baščaršija'daki en önemli binalar kesinlikle Sebilj ahşap çeşmesi ve Gazi Hursrev-beg gibi camilerdir. Diğer görülmesi gereken yerler arasında Mushaf Fadil-paşa Serifovic, Gazi Husrev-beg'in hanikahı, Brusa bezistan ve Moriç han bulunmaktadır.

Latin Köprüsü (Mostar Köprüsü)

Neredeyse diğer tüm başkentler gibi Saraybosna'nın da kendi nehri (Miljacka) vardır. Prag'daki Charles Köprüsü ve Budapeşte'deki Zincir Köprüsü gibidir. Bosna her kadar mimaride etkileyici olmasa da, Mostar Köprüsü'nün çok daha çekici bir tarihsel geçmişi var. Bu Saraybosna'daki en eski köprülerden biri ve Gavrilo Princip'in, Birinci Dünya Savaşı'nın nedeni olan Avusturya-Macaristan varisi Franz Ferdinand ve eşi Sofia'ya suikast düzenlendiği gerçeğiyle ünlüdür. 1918-1992 arasında köprünün adı Latin Köprüsü olarak adlandırıldı. Köprü, tüf ve kireçtaşından yapılmış basit ama sevimli bir mimariye sahiptir. Bu köprüye ek olarak, Miljacka diğer birkaç köprü ile çevrilidir.

 Dini nesneler

Tam olarak farklı kültürlerin ve dinlerin alışılmadık bir biçimde iç içe geçmesi nedeniyle Saraybosna'ya Avrupa Kudüs'ü ve doğu ile batının buluştuğu yer denir. Muhtemelen Avrupa'da bir cami, bir Katolik ve Ortodoks kilisesini birkaç yüz metrelik yürüme mesafesinde bir göreceğiniz tek yer burası. Bu şehrin büyük bir sınavdan geçtiği savaş dönemine rağmen, Saraybosna çok kültürlülüğünü ve en önemli sembollerini korumayı başardı. Saraybosna'daki en etkileyici camiler kesinlikle Gazi Hüsrev Bey Camii, İmparator Camii, Alipaša Camii, Baščaršija Camii ve Ferhadija'dır. Camilerin çoğu 15. ve 16. yüzyıllardan kalmadır. Katolik ibadet yerlerine gelince, en önemlisi İsa'nın Kalbi Katedrali, Aziz Fransisken Kilisesi'dir. Ante Padovanski ve St. Yusuf Kilisesi de ziyaret etmeniz gereken Ortodoks ibadet yerleridir, Tanrı'nın Kutsal Annesinin Doğuşunun Katedral Kilisesi ve 14. yüzyıldan kalma Eski Baş Ortodoks Kilisesi olarak da bilinen Kutsal Başmelekler Michael ve Gabriel Kilisesi'dir. Saraybosna'daki en önemli Yahudi tapınağı, en büyük Avrupa sinagoglarından biri olan Aşkenazi Sinagogu'dur. Çoğunlukla ziyaretlere kapalıdır.

Dubrovnik- Mostar- Saraybosna Turu için yukarıda sıralanmış yerleri rehberinize ekleyebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal