DSÖ: Sigara Virüse Yakalanma Riskini Yüzde 50 Artıyor

DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, Kovid-19 salgını döneminde sigara içen kişilerin virüse yakalanma ve ölüm riskinin yüzde 50 arttığını söyledi.

31.05.2021-18:59 - (Son Güncelleme: 31.05.2021-18:59) DSÖ: Sigara Virüse Yakalanma Riskini Yüzde 50 Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Yeşilay, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü"üzerine panel düzenledi.

Çevrim içi yapılan panelde DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Berdyklychev, Türkçe selamlama yaptı.Berdyklychev, tütün kullanımının kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıklarına ve kansere yakalanmada riskin arttığını söyledi.

''TÜRKİYE, MPOWER ÖNLEMLERİNDE EN YÜKSEK BAŞARIYA ULAŞAN İLK ÜLKERDEN BİRİ''

Tütün endüstrisinin hedef tahtası olan düşük ve orta gelirli ülkelerde her yıl en az 8 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirdiğini bildiren Berdyklychev, "Tütün, sigara içmeyenler için de ölümcül risk taşıyor. Sigara dumanında etkilenen yılda 1,2 milyon kişi hayatını kaybediyor. Koronavirs salgınının, sigara içenlerin hastalığa yakalanma ve ölüm riskini yüzde 50 artırdığını söyleyebilirim" sözlerini kullandı.

Berdyklychev, tütünün sağlığa zararının yanı sıra ailelere ve ülkelere büyük ekonomik yük getirdiğini belirtirek "Bu insani ve ekonomik trajedi sarsıcı ama aynı zamanda önlenebilir bir durum. Bunun için çeşitli araçlar mevcut. Bu araçlardan biri DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'dir. Dünya Sağlık Örgütü ülkelerin bu sözleşmeleri uygulamalarına destek olmak için tütün talebini azaltmayı amaçlayan MPOWER adlı bir politika paketi geliştirmiştir. Türkiye, MPOWER tarafından önerilen tüm önlemlerde en yüksek başarıya ulaşan ilk ülkelerden biri olduğunu söylemekten mutluluk duyuyorum." ifadelerini kullandı.

''TÜRKİYE EN ÜST DÜZEYDE POLİTİKALAR YÜRÜTTÜ''

Türk hükümetinin tütün denetlemesi hususunda en iyi düzeyde politikalar yürüttüğünü vurgulayan Berdyklychev, "Hükümet, DSÖ, diğer uluslararası sağlık kuruluşları ve STK arasındaki iş birliğinin mükemmel bir örneği niteliğinde. Bu başarı DSÖ genel direktörü tarafından diğer ülkelere örnek gösteriliyor" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal