Down Sendromu

Şuan dünyada 6 milyon kadar Down Sendromlu bireylerin yaşadığını biliyor muydunuz? Günümüzde kimi zaman yanlış ifade edilen Down Sendromluluk bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Bu farklılığa birlikte bakalım...

30.01.2020-10:07 - (Son Güncelleme: 29.02.2020-10:44)

Down sendromu, bir diğer adıyla Mongolizm; genetik düzensizlik sonucu insanda fazladan bir 21. kromozomun bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan tabloya verilen isimdir. Normalde insan vücudunda 46 kromozom bulunurken Down sendromlularda kromozom sayısı üç adet 21.kromozom olması nedeniyle 47 kromozom bulunmaktadır. Bud durum hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile oluşmaktadır.

Bu sendrom, bir hastalık olayıp, genetik bir farklılık olması ile birlikte gereken eğitimleri aldıklarında toplumun içinden bireyler haline getirilebilirler. Bu sendromu yaşayan bireylerde çekik göz, kısa parmaklar, kalın ense, küçük ağız ve burun gibi belirgin özellikler görülür. Down sendromlu bireylerin vücut dirençleri düşük olduğundan enfeksiyonlara yatkınlıkları fazladır. Ortalama her 800 doğumda bir görülmektedir en büyük risk faktörü ileri anne yaşıdır. 35 yaş üstü gebeliklerde down sendromu riski artmaktadır.

Down Sendromlu bireylere farklı olduklarını hissettirmemek çok önemlidir. Her çocuk farklıdır. Down Sendromu yaşayan çocuklarda da durum aynıdır. Tabiki bireyler farklı sorunlar sebebiyle özel ilgi ve uğraş istemektedir. Ancak onlara en başından verilen doğru bir eğitim ve alıştırmalar ile çok güzel şeyler yapabilirler. Çocuğun el becerisi zihinsel durumu göz önüne alınarak özel programlarla zihinsel ve duygusal becerisi gelişebilir. Bu onların sosyalleşip, topluma katılmaları için çok önemli bir adımdır. Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebilmekte, ikinci bir dil öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler. Bu yüzden onları topluma kazandırmak için onlara yardımcı olmamız, onları bizden ayırmamamız çok önemlidir. Çünkü zihinsel engelli olmak duygusal engelli olmak demek değildir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal