Doların etkisi kırılacak mı? Piyasalarda son durum nedir? Rusya ve İran harekete geçti! Finansal işlemlerde Rus rublesi ve İran riyali kullanılacak

Rusya ve İran doların etkisini azaltmak amacıyla hız kesmeden harekete geçti. İşte haberin detayları...

20.07.2022-16:52 - (Son Güncelleme: 20.07.2022-17:51)

İran resmi ajansı IRNA'ya yönelik, İran Merkez Bankası Başkanı Ali Salihabadi, başkent Tahran'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının sonrasında gazetecilere yapmış olduğu açıklamada ise, "Ruble ve riyal üzerinden ticaret dün itibarıyla başladı" şeklinde ifade edildi. 


‘’İşlemlerin hacmi artacak ve piyasa derinleşecek’’

Salihabadi, İran'ın döviz piyasasında yerli para birimleriyle ticarete başlamasının Rusya ile ekonomik ilişkilerini daha da güçlendireceğini, İran pazarında dolar ve avro gibi diğer yabancı para birimlerinin rolünü azaltabileceğini ifade ederek, "Dün iki milyon rublelik işlemle iyi bir adım atıldı. İnşallah devam edecek, alınan tedbirlere göre bu işlemlerin hacmi artacak ve piyasa derinleşecek" şeklinde konuştu.


"Dolar kademeli olarak küresel ticaretin yolundan çekilmelidir"

Merkez Bankası Başkanı konu hakkında, "Farklı para birimlerinden oluşan çeşitli bir para birimi portföyüne sahip olmayı, dolar ve avro gibi para birimlerinin hacmini ve etkisini azaltmayı umuyoruz" diye söyledi. 

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, geçtiğimiz gün Tahran'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, küresel ticarette dolardan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirerek, "Dolar kademeli olarak küresel ticaretin yolundan çekilmelidir" şeklinde konuşmuştu.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal