19.02.2021-13:37 (Son Güncelleme:19.02.2021-13:37)


1

CARİ AÇIK ÖNEMLİ BİR KIRILGANLIK

CARİ AÇIK ÖNEMLİ BİR KIRILGANLIK

Türkiye’nin mali duruşunun hala güçlü olduğunu ifade eden banka, bu yıl ülkedeki ekonomik toparlanmanın da şiddetli olacağının altını çizdi. Enflasyon beklentilerinin son aylarda istikrara kavuştuğunu söyleyen Societe Generale, kur geçirgenliği üzerinden Türk Lirası’ndaki kazançlar hesaplandığında enflasyonun önümüzdeki aylarda 400 baz puan düşebileceğini düşünülüyor.



2

Ters dolarizasyona dair ilk işaretlerin görülmeye başladığını söyleyen banka, merkez bankasının döviz rezervlerinin kademeli bir şekilde toparlanacağını belirtti.



3

Türkiye’deki cari açığın en önemli bir kırılganlık oluşturduğuna dikkat çeken banka, 2021’de turizm ve yavaşlayan ithalat ile beraber bütçe açığının, GSYH’ye oranla, %5,2’den 2021’de %2-3 seviyesine inebileceğini ifade etti.



4

ŞİRKET BORÇLARI BİR DİĞER RİSK UNSURU

ŞİRKET BORÇLARI BİR DİĞER RİSK UNSURU

Societe Generale, Türkiye’nin 184 milyar dolarlık kısa vadeli dış borcunun ve GSYH’nin %78’ine ulaşan finans dışı şirket borcunun da dikkate alınması gereken riskler arasında olduğunu belirtti.



5

Banka, Türkiye’de şirket borçlarının %45’inin döviz cinsinden olduğuna da dikkat çekti.



6

Türk Lirası’nın 10 senelik gerçek efektif döviz kuru hareketli ortalamasının %29 altında olduğunu söyleyen banka, TCMB’nin gelecek aylarda rezervleri doldurmak için ihaleye çıkacağını ve bunun TL değerlenmesini yavaşlatabileceğini belirtti.



7

Dolar/TL’deki boğa pozisyonlarını korumaya devam edeceklerini açıklayan Societe Generale, zarar-kes seviyesi olarak 7,18’i ayarladıklarını söyledi. Banka, euro/TL için hedef seviyesini 7,82 olarak güncellerken zarar-kes seviyesini 8,70 olarak değiştirildi.



8

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR