Dolar ve altın rekora koşuyor: Kasım 2021’den bu yana ilk kez

Yükselen enflasyonla mücadele eden dünyada merkez bankaları faiz artırımını sürdürüyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı sonrası dolar, euro ve altın fiyatlarında rekor artışlar gözlemlendi. İşte detaylar...

26.06.2023-10:53 - (Son Güncelleme: 26.06.2023-17:27)

Dolar, euro ve altın açısından oldukça hareketli geçen ilk 6 ayın sonra piyasalar ikinci yarıya hazırlanıyor. Yıl, Çin'in koronavirüs pandemisi sonrası toparlanması, küresel ekonominin daha dirençli olması ve enflasyonun zirve yapmış olabileceğine dair bir iyimserlik patlamasıyla başladı. O zamandan bu yana ABD bankacılık krizi, Credit Suisse'in çöküşü ve enflasyonu dizginleme mücadelesi son altı ayın piyasalarda uzun bir süre gibi hissedilmesine neden oldu.

İlk yarıya yapay zeka damgasını vurdu

Yapay zeka (AI) ile ilgili heyecan, büyük teknoloji şirketlerini yüzde 75'lik bir kazançla 2023'ün en iyi performans gösteren varlığı haline getirdi. Ancak Japon hisse senetleri ve Avrupa lüks hisse senetleri gibi belirli alanlar dışında piyasanın geri kalanı için zor bir yıl oldu. Büyük teknoloji şirketlerine yaklaşan tek varlık ise 2022'nin ikinci yarısındaki yüzde 20'lik kayba kıyasla yüzde 73'lük bir kazanç elde eden Bitcoin oldu.

Dolar ALTIN

Dolar Haziran’da yüzde 22 değer kazandı

Yurt içinde de piyasalar inişli çıkışlı seyrini devam ettirirken geçtiğimiz Perşembe günü açıklanan faiz kararı sonrası yılın en hareketli 2 gününü yaşadı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizlerini 650 baz puan artırarak yüzde 15 seviyesine yükseltmesinin ardından hem dolar, hem euro, hem de gram altın fiyatı tarihi zirve seviyelerine yükselmişti. Geçtiğimiz hafta dolar/TL yüzde 6,08 değer kazanırken Haziran ayı yükselişi yüzde 22’ye ulaştı. Böylece dolar/TL, Kasım 2021 döneminden bu yana aylık bazda en yüksek değer artışını kaydetti. Euro/TL yüzde 5,64, altının gram fiyatı yüzde 4,37 değer kazandı.

Altın ve dolarda son durum

25,80 TL seviyesini görerek rekor kıran dolar kuru haftanın ilk işlem gününde 25,37 TL’den değerleniyor. Euro ise 27,67 lira seviyesinde bulunuyor. Şubat ayından bu yana en kötü aylık performasını sergileyen ons altın fiyatı 1936 doların üzerine yükseldi. 1589 TL’yi aşarak rekor kıran altının gram fiyatı ise bugün yüzde 1’e yakın değer kazanarak 1572 TL’den ekranlara yansıyor.

Altın Dolar

Gelişmeler piyasaların radarında

Merkez bankacıları, Avrupa Merkez Bankasının yıllık forumu için Portekiz'de bir araya gelirken ABD ve Euro Bölgesi'nden gelecek enflasyon verileri, faiz oranlarına ilişkin beklentilerin şekillenmesine yardımcı olacak. Dünyanın iki numaralı ekonomisindeki toparlanma duraksarken Çin'den gelecek ekonomik veriler de mercek altında olacak ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarına meydan okuyan bir ayaklanma girişiminin ardından Rusya'daki gelişmeler yakından izlenecek.

Türkiye’de bayram tatili nedeniyle piyasalar durgun

Bu hafta Kurban Bayramı Tatili nedeniyle yurt içi piyasaları pazartesi tam gün, salı ise yarım gün işleme açık olacak. Piyasalarda bayram tatili 3 Temmuz’a kadar devam edecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal