Dolar için kritik gün: ABD bankalarının iflası tüm beklentiyi değiştirdi

Amerika Merkez Bankası’nın(Fed) sektörlerde beklediği faiz kararını duyuracağı güne dolar kuru 19.03 TL’den başlarken, euro ise TL karşısında 20,4987 TL’den başladı.

22.03.2023-13:55 - (Son Güncelleme: 22.03.2023-17:08) Dolar için kritik gün: ABD bankalarının iflası tüm beklentiyi değiştirdi

Fed, Şubat ayı toplantısında faizleri yüzde 0.25 oranında artırmış ve politika faizini yüzde 4,50 – 4.75 aralığına çıkmıştı. Ancak o günden bugüne gelen aşamada Slicon Vallet Bank’ın yanında 2 banka iflas etti. Yaşanan olayların sonrasında karışıklık Fed ve FDIC’ın attığı adımlarla yatıştı.

Haber7'de yer alan habere göre; Batan Silicon Valley Bank’ın ana hikayesi, faizlerin uzun zamandır düşük kalacağı öngörüşüyle uzun vadeli tahvillere pozisyon açmaktı. Fed’in enflasyon ile mücadele alanında faizleri yükseltmeye başlaması tahviller düştü. Bankaya mevduat yatıranların paralarını talep etmesiyle banka artık talep edilen para ile tahvilin sattıkları andaki fiyatları arasında terslik sebebiyle zora girmişti.

25 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor

İşte Fed, bugün böyle bir zeminde faiz kararını duyuracak. Olası benzer sorunların yaşanmaması için başta Goldman Sachs olmak üzere birçok banka Fed’ın bu ay faiz artırımı yapmayacağını yayımlandı. Ancak JP Morgan, Bank Of America gibi Fed’in 25 baz puanlık faiz artışı yapmamasını bekliyor. Goldman Sachs "Tarihsel süreçte Fed finansal stres zamanlarında parasal sıkılaşmasından her zaman kaçınmıştır." dedi.

Bugün piyasalar için kritik gün

İçerde ise doların 19 TL’nin üstüne yerleşmesi TCMB’yi harekete geçirdi. Ticari kurumsal şirketlerin 5 milyon dolar olan günlük alım limiti azaltıldı. Yurtdışı para transferine de komisyon getirildi. Ticari kurumsal şirketlerin döviz alım limiti 5 milyon dolardan 2.5 milyon dolara düşürüldü. Yine şirketlerin yurtdışına döviz transferine de yüzde 5 komisyon getirildi.

Faiz'in sabit kalması bekleniyor

Yarın TCMB politika faizi kararını açıklayacak. Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin etkilerini azaltmak için politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çeken TCMB'nin bu ay politika faizini sabit bırakması bekleniyor.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal