Doğum Kontrol Hapları Ruh Halini Etkiler Mi?

Doğum kontrol hapı, kadınlar arasında sıkça tercih edilen bir ilaçtır. Gerek doğum kontrolü için gerekse düzensiz regli dönemleri için sıkça tercih edilir. Peki doğum kontrol hapları ruh halini etkiler mi? İşte cevabı…

22.04.2021-14:32 - (Son Güncelleme: 22.04.2021-14:32) Doğum Kontrol Hapları Ruh Halini Etkiler Mi?

Depresyon hastalığının bilinen tek bir sebebi yoktur. Genetik, çevresel ve biyokimyasal faktörler hastalığın gelişmesinde çeşitli şekillerde etkili olabiliyorlar. Özellikle doğurgan çağındaki kadınlarda depresyon riskinin daha yüksek olduğu bilinen bir durum ve bu yaşlarda doğum kontrol hapı kullanmanın da depresyon riskini artırdığına dair bazı araştırmalar yapıldı.

Doğum kontrol haplarının bilinen yan etkileri arasında baş ağrısı, meme hassasiyeti, mide bulantısı, düzensiz lekelenme şeklinde gerçekleşen vajinal kanamalar ve cinsel isteğin azalması gibi semptomlar görülebiliyor. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda depresyon ve benzeri eğilimler görülebildiğini de ortaya çıkardı.

American Journal of Emidemiology’de yayınlanan bir araştırmada, doğum kontrol hapı ve diğer hormon takviyesi içeren doğum kontrol yöntemlerini kullanan genç kadınların kullanmayanlara kıyasla depresyon yaşama ihtimalinin daha fazla olduğu gösterdi. Ruh halinde meydana gelen değişimler, stres ve gerginlikte artış, depresyon belirtileri veya intihar eğiliminde artış şeklinde görülüyor. Psychoneuroendocrinology Dergisi’nde yayınlanan bir başka araştırmada ise hormonal doğum kontrolü kullanan kadınların daha fazla negatif ruh hali değişimleri ve yorgunluk belirtisi gösterdiği kaydedildi.

Özellikle geçmişinde depresyon ve benzeri ruhsal rahatsızlıklar öyküsü bulunan kadınların doğum kontrol haplarının yan etkilerinden etkilenme riskini artırdığı düşünülüyor. Öte yandan, hormonal değişimlere bağlı olarak gelişen ruhsal rahatsızlıklar olan Premenstrual Disforik Bozukluk (PMDD) ve lohusa depresyonu gibi durumlarda, doğum kontrol hapı hormonları dengeleyerek belirtilerin azaltılmasında destek olacak şekilde de kullanılabiliyor.

DOĞUM KONTROL HAPLARI DEPRESYONA NEDEN OLUR MU?

Elbette doğum kontrol hapı kullanmaya başlayan her kadının depresyon ve benzeri ruhsal hastalıklara yakalanması gibi bir durum söz konusu değil. Ancak bilimsel çalışmalar, riskin arttığını da gösteriyor. Konu ile ilgili yapılacak en doğru şey, doğum kontrol hapı kullanmadan önce muhakkak bir uzmana danışmak. Fiziksel ve ruhsal olarak doğum kontrol hapı kullanmaya uygun olup olmadığınızı doktorunuza danışmanız en doğru seçenek olacaktır. Aynı şekilde, hapı kullanmaya başladıktan sonra yaşadığınız fiziksel ve ruhsal değişiklikleri not ederek ve yan etkilerin 2-3 aydan uzun sürmesi durumunda doktorunuzu bilgilendirmeyi unutmamalısınız. Eğer uzun zamandır doğum kontrol hapı kullanıyor ve sürekli olarak gergin, endişeli veya mutsuz hissediyorsanız, doktorunuza danışarak farklı bir doğum kontrol yöntemi uygulamayı denemek iyi bir seçim olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal