Doğu’daki çığ felaketi Çığ Mobil’e emanet!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yeni yerli ve milli bir uygulamaya imza attı. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve mobil cihazlarda kullanılmak üzere tamamen yerli mühendislerin yaptığı çalışma sonucu "Çığ Mobil" uygulaması tanıtımı yapıldı.

23.01.2024-17:40 - (Son Güncelleme: 23.01.2024-17:40)

Bakan Mehmet Özhaseki, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve mobil cihazlarda kullanılmak üzere "Çığ Mobil" uygulaması kullanılarak çığ tehlikesinin oluşabileceği 43 şehirde, çığ doğal felaketinden sonra oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi hedeflendiği aktarıldı.

Yerli mühendisler hazırladı!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce, çığ tehlikesine karşı önlem alabilmek ve vatandaşı bu konuda bilgilendirmek amacıyla hayata geçirilen ve tamamen yerli mühendislerin çalışması sonucu olan "Çığ Mobil" uygulaması güncellendiği bilgisi verildi.

Uygulamanın kullanacağı 43 şehir!

Mobil cihazlarda kullanıma sunulan "Çığ Mobil" uygulamasıyla, Bitlis, Ağrı, Malatya, Adıyaman, Erzincan, Rize, Düzce, Bolu, Şırnak, Hakkari, Muş, Batman, Kars, Kocaeli, İzmir, Niğde, Van, Siirt, Hatay, Tunceli, Erzurum, Bilecik, Isparta, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Iğdır, Artvin, Trabzon, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Sinop, Kastamonu, Adana, Mersin, Ordu, Bingöl, Ardahan, Tokat, Kayseri, Yozgat ve Diyarbakır'daki potansiyel çığ başlama bölgeleri, harita üzerinde kırmızı renkte görülebiliyor ve bu alanlarla temas edildiğinde sesli uyarı alınarak güvenli rota çizilebiliyor.

Çığ mobil uygulaması yapıldı

Kimlerin işine yarayacak?

Uygulamanın kullanmasını ve fayda görmesini beklediği, en çok askeri operasyonlarda güvenlik kuvvetlerinin ihtiyacını karşılaması, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, dağcılar, kayakçılar ve kırsalda yaşayan vatandaşlara önemli katkılar sağlaması hedeflendiği ifade edildi.

Can kayıplarının önleyeceğiz!

Bakan Özhaseki uygulama hakkında yaptığı açıklamada, çığ alanlarını harita üzerinde gösteren ve bu alanlara girilmesi halinde sesli uyarı vererek güvenli bir rota çizen Çığ mobil uygulaması, vatandaşların hizmetine sunduklarını vurgulayarak, "Potansiyel çığ tehlikesi olan 43 ilimizde, uygulamamız sayesinde çığ afetiyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçeceğiz’’ dedi.

Kırsal kesimde yaşayanların işine yarayacak!

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin Taş, ‘‘Mobil uygulamanın, kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların potansiyel çığ afetlerine karşı tedbirli hareket edebileceğini böylece artık çığ ile mücadele de önemli bir güce ulaştığımızı da ifade etmek isterim’’ şeklinde konuştu.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal