Doğu Karadeniz’de tehlike büyüyor: En ufak taş düşerse ihbar edilmeli

Artvin’de heyelan sebepli kaya düşme vakaları geçen yıla göre 3 kata kadar arttı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayberk Kaya, ‘’En ufak bir taş düşmesi ihbar edilmeli’’ uyarısında bulundu.

14.01.2024-11:23 - (Son Güncelleme: 14.01.2024-11:23)

Küresel iklim değişikliği sebebiyle Doğu Karadeniz’de görülen heyelan vakaları, geçtiğimiz yıla göre 3 kata kadar artış gösterdi. Özellikle araçların yoğun olarak geçtiği karayollarında etkili olan heyelanların neden bu kadar arttığı merak konusu oldu.

Heyelan sebebiyle iri veya ufaklı taş ve kaya parçalarının yollardan geçen sürücüler için kabus dolu anlar yaşattığı belirtiliyor.

Geçen yıla göre 3 katlık artış var

AFAD’ın paylaştığı verilere göre Artvin’de heyelan vakaları, 2024 yılının ilk ayı sona ermeden 3 kat artarak 21’e yükseldi. Endüstriyel dağcılar, bölgedeki heyelan tehlikesini azaltmak amacıyla riskli olan kayaları temizleyerek çelik örgü seriyor.

Artvin Heyelan

Heyelanlardaki artışı değerlendiren Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Heyelan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya, heyelanların artışında dünyayı etkileyen küresel ısınmayı gerekçe gösterdi.

Küresel ısınmanın, iklimlerde tutarsızlıklar oluşturduğunu söyleyen Kaya, “Sular, kaya kütlelerinin içine ve çatlaklara sızarak kaya düşmesine neden oluyor. Yağışların artması ile bu olayların da yoğun şekilde gözlemlenmesi olasıdır. Artvin genelini dikkate alacak olursak; 2023 yılı içerisinde 5’i kaya düşmesiyle 7 heyelan olayı gözlemlenmiştir. Yağışların bu şekilde artması durumunda, bu olaylarında yoğun bir şekilde gözlemlenmesi olasıdır.” şeklinde konuştu.

En ufak taş düşmesini ihbar edin

En ufak bir taş düşmesinin bile ihbar edilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, “Bu olayın akabinde daha büyük kaya düşme riskinin olması muhtemeldir. İlgili kurumlarımız, kaya düşmesi olaylarının gözlemlendiği arazilerde önlemler almaktadırlar. Genellikle çelik hasırlarla kaplama, askıda kalan ve düşme riski olan blokların profesyonel dağcılar tarafından temizlenmesi ya da hidrolik ekipmanlarla tıraşlanması, püskürtme betonlarla desteklenmesi, kaya cıvataları ile sabitlemesi şeklinde gerekli önlemler alınmaktadır.” dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal