Doğu Akdeniz Kaynıyor!

Doğu Akdeniz ve Ege'de sürekli Türkiye'ye karşı tahrik unsurları oluşturan Yunanistan gerilim yaratacak bir adım daha attı.

23.05.2021-14:33 - (Son Güncelleme: 23.05.2021-14:33) Doğu Akdeniz Kaynıyor!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in açıklamalarına Türkiye'nin resmi yanıt vermesiyle Ankara-Atina hattındaki gerilim bir kez daha gözle görülür hale geldi.

Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı resmi açıklamada Miçotakis'in Yunanistan'daki Türk köyü Paşevik için 'Pomak köyü' ile Türk çocuklarına yönelik 'Yunan çocukları' ifadelerini kınadı.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu'nun (BTTA) paylaşımını alıntılayan Dışişleri Bakanlığı, 'Yunanistan'ı bir kez daha ülkesinde yaşayan soydaşlarımızın Türk kimliğini inkara son vermeye ve bu yöndeki AİHM kararlarını uygulamaya davet ediyoruz' dedi.

'ANKARA İZLİYOR'

Yunan medyası ise, Atina-Ankara hattında yeniden tansiyonun yükselmesi için haberler ile Türkiye'yi tahrik etmeye devam ediyor. 

Akdeniz'deki Girit Adası'nda ateşlenen füzeler, internet sitelerinin manşetlerinde yer aldı. Yerel medyadaki haberlere göre, Savunma Bakan Yardımcısı Alkiviadis Stefanis'in ziyaret ettiği Girit'te seviyesi yükseltilen RM-70 çoklu roketatar ünitesi test edildi. 'Ankara izliyor' başlıklarını kullanan yerel medya, Suda Üssü'ne ev sahipliği yapan Girit'teki testle Türkiye'ye caydırıcılık mesajı verildiğini ileri sürdü. 

Dünyaca ünlü televizyon Al Jazeera, 'Hava üstünlüğü için silahlanma yarışı, Rusya ABD hegomanyasına meydan okuyor' başlığıyla, Akdeniz'deki sıcak gerilimi merkeze alan bir haber yayınladı.

Rusya'nın beş yıl önce Doğu Akdeniz'deki Suriye'de bir üsse kavuştuğunu belirten Al Jazeera, ABD tarafından terk edilmiş pazara giriş yaptığını ve geleneksel müttefiklerine silah sattığını yazdı. Moskova'nın silah satışının getirdiği parayla jeopolitik etkisini geliştirdiğini aktaran Al Jazeera, Rusya'nın son olarak Mısır'a Şubat ayında beş Su-35 jeti sattığını belirtiyor.

Habere göre, Kahire yönetimi Washington'ın ilan ettiği yaptırımların ardından F-35 jetlerini satmayı reddetmesiyle Rusya'ya yöneldi ve 2 milyar dolar tutarında 24 adet Su-35 siparişi verdi.ABD tarafından F-35 projesinden çıkarılan Türkiye'nin de benzer bir adım attığını, Rusya lideri Vladimir Putin'le beşinci nesil savaş uçağı Su-57 jetleri ve Su-35 savaş uçağı almak için görüştüğünü bildiriyor. Moskova'nın geleneksel müşterisi Cezayir'e de savaş uçağı satmaya hazırlandığını sayfasına taşıyan ünlü yayın kuruluşu, bir başka müttefik İran'la da yeni anlaşmaların yolda olduğunu aktarıyor.

AL JAZEERA TÜRKİYE’YE ÖZEL BİR BÖLÜM AYIRDI

2015-2019 arasında dünya genelindeki silah satışında yüzde 21'lik paya ulaşan Rusya'nın ABD'nin ardından ikinci sırada yer aldığını belirten Al Jazeera, Türkiye'ye ise özel bir bölüm ayırdı.

'Türkiye yeni dostlar arıyor' ifadesini kullanan ünlü medya kuruluşu, Ankara'nın tıpkı Rusya gibi silah ihracatında bölgesel bir oyuncuya dönüştüğünü kaydetti. Atina'dan John Psaropoulos'un yazdığı habere göre, habere göre, Türk üretimi silahlı insansız hava araçları (SİHA) Bayraktar TB2'ler 2020 yılındaki Libya savaşında ve son olarak da Dağlık Karabağ çarpışmasında durumu tersine çevirdi.

Doğu Akdeniz'de Türkiye önünde bocalayan Yunanistan'ın da 2020 yılında silahlanma yarışına girdiğini vurgulayan Al Jazeera, Fransa'nın Atina'ya altısı yeni 18 Rafale jeti sattığını hatırlattı. Yunanistan'ın Rafale jetlerinin yanı sıra elindeki F-16'ları Viper seviyesine çıkararak Türkiye'ye karşı üstünlük aradığını belirten ünlü yayın organı, Yunan Askeri Akademisi'nde görev yapan Kostos Grivas'ın görüşlerine yer verdi. Silah sistemleri alanında çalışan Kostas Grivas, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de dengelerin değişeceğini, halihazırda yeni başlayan Soğuk Savaş'ta Ankara'nın Rus jeti alması halinde Batı ile köprüleri geri dönülemez şekilde atabileceğini ileri sürdü.

Doğu Akdeniz'deki kaynamanın yavaş yavaş sürdüğünü kaydeden Al Jazeera, Yunan Askeri Akademisi'nden bir başka profesör Aref Alobeid'e, Rusya'nın anahtar NATO müttefiki Türkiye'yi ikna edip edemeyeceğini sordu. Ortadoğu jeostrateji uzmanı olan Prof. Alobeid, Rusya'nın en ileri düzeydeki jeti Su-57'yi Türkiye ile birlikte geliştirmeyi teklif ettiğini, Ankara ile askeri işbirliği söz konusu olduğunda tüm engelleri kaldıracağını savundu.

MİÇOTAKİS AZINLIK TÜRK GRUPLARINA ‘YUNAN ÇOCUKLARI’ DEMİŞTİ

Miçotakis'in 18 Mayıs'ta İskeçe'ye bağlı Paşevik'teki devlet anaokulu öğretmenleri ve burada eğitim gören öğrencilerle gerçekleştirdiği video konferansta ‘Pomak köyleri’ ve azınlık’ türk gruplarına karşı ‘Yunan çocukları’ ifadelerini kullanmıştı.

'YUNAN ÇOCUKLARI ŞEKLİNDEKİ İFADELERİNİ KINIYORUZ'

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu ise bu ifadelere tepki göstererek Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: ‘Yunanistan Başbakanı Sayın Kiryakos Miçotakis’in, 18 Mayıs'ta İskeçe’nin Paşevik köyündeki devlet anaokulunda eğitim gören öğrenci ve anaokulu öğretmenleri ile gerçekleştirdiği video konferanstaki "Pomakohoria" (Pomak köyleri) ve azınlık Türk çocuklarına "Ellinopula" (Yunan çocukları) şeklindeki ifadelerini kınıyoruz. Bu tutumu azınlığın taleplerine karşı, meşru kimliğimizin inkarı olarak değerlendiriyoruz. Hükümeti bu tür dayatma politikalardan vazgeçmeye ve azınlığın kendini ifade etme özgürlüğü konusunda daha yapıcı olmaya davet ediyoruz.’ 

Dışişleri Bakanlığı ise resmi Twitter hesabı üzerinden Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun bu açıklamalarını ‘BTTA Danışma Kurulu'nun bu açıklamasını destekliyor ve Yunanistan’ı bir kez daha ülkesinde yaşayan soydaşlarımızın Türk kimliğini inkara son vermeye ve bu yöndeki AİHM kararlarını uygulamaya davet ediyoruz.’ sözleri ile alıntılayarak destek verdi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal