Doğru Spor ve Toplu Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Doğru Spor ve topuklu ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır? Doğru spor ve topuklu ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır?

22.06.2020-14:47 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-14:40) Doğru Spor ve Toplu Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Günlük yaşamda yorucu stresli hareketli bir yaşam yaşamaktayız. Bu nedenle ayakkabılarımızın yapısı çok önemlidir. Spor ayakkabılarını, günlük yaşamda her yerde rahat sağlıklı bir ayağa sahip olmak için kullanmaktayız.

Doğru Spor Ayakkabısı Seçimi:

Alınacak spor ayakkabının zenin ile uyumuna dikkat edilmelidir. Her spor ayakkabı tasarlanırken, zemin ile uyumluluğuna dikkat edilmekte ona göre tasarlanmaktadır.
Ayakkabı ayağı iyi kavramalıdır. Bu özellikler dikkatte alınacak spor ayakkabı seçimi yapılabilir. Eğer sporcuysanız, sürekli aynı ayakkabıyı giyiyorsanız, belli aralıklarla ayakkabıyı değiştirmelisiniz
Spor ayakkabı alırken, rahatlığına kullanım amacına dikkat etmek gerekir. Yanlış spor ayakkabı bel ve diz ağrılarının oluşmasına neden olabilir.

Doğru Spor ve topuklu ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır?
Bu yazıda, size doğru spor ve topuklu ayakkabı seçimi özellikleri aktarılmaya çalışılacaktır.
Spor Ayakkabı
Öncelikle spor ayakkabıları seçimi konusundan başlayacağız: Spor ayakkabı tercihi ve özellikleri nasıl olmalı?

1. Ayağınızın Yapısı
Öncelikle ayaklarınızda bir sorun olup olmadığı sorusuna cevap vermelisiniz. Eğer ayağınızda sorun varsa, mutlaka doktora gitmelisiniz. Doktor size doğru ayakkabı tipi konusunda bilgi verecektir.
2. Spor ayakkabı kullanılma özelliklerine göre tercih edilmelidir.
Spor ayakkabı seçerken, hangi amaç için kullanacağınızı belirlemelisiniz. Yapılan spor çeşidine göre giyilmesi gereken spor ayakkabılar farklı özellikler göstermektedir. Örneğin: basketbolda sıçrama nedeniyle ağırlık topuk ve ayak tabanında bu nedenle ayak tabanında desteğin olması gerekir. Yürüyüş ve koşu ayakkabısı alacaksanız estek olmalı. Emici ve ayağı kavrayan bir ayakkabı olmalıdır.
3. Spor Ayakkabı Seçimini Gün Sonuna Bırakın
Ayakkabı alışverişini gün sonunda yapmayı tercih etmek iyi olur. Gün sonunda yorgun ve şişkin olan ayaklarınızın ölçüsü, spor yaparken ki ölçülerde olacaktır.
Her iki çift ayakkabı birlik giyilmelidir. Alışveriş yaptığınız yerde ayakkabıyı giydikten sonra bir süre yürümek faydalı olacaktır.
4. Ayaklarınızı Terletmemesine Dikkat Edin
Alacağınız spor ayakkabının hava alması son derece önemli. Alacağınız ayakkabının materyalinin kalitesine dikkat etmelisiniz. Spor ayakkabı eğer hava almıyorsa, kötü koku ve mantar gibi sorunlara neden olur.
5. Ayakucunda Boşluk Olmasına Dikkat Edin, Dar veya Bol Almayın
Spor ayakkabı aldığınızda, giyiniz. Giydiğiniz ayakkabı topuğunuza oturuyor ve başparmakların ucu arasında ayalarınız rahat buna bakılmalı. Ayakkabıda parmaklarınızın sıkılmamış olmasına dikkat edin.
Doğru Spor ve topuklu ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır?
Spor ayakkabı seçiminde dikkat edilecek özelikler aşağıda verilecektir.
Ne Dar Ne Bol Olmalı
Spor ayakkabı seçerken, ayakkabının ayağı iyi sadığına dikkat etmeli. Ayakkabı ne bol ne de dar olmalıdır. Spor yaparken, seçtiğimiz ayakkabı vücudumuzla bastığımız yer arasında kuvvet dağılımını etkilen önemli özelliğe sahip olmaktadır.
Doğru Tabanla Sağlıklı Adım
Spor ayakkabı seçerken, ayakkabının tabanının ayağı iyi kavramasına dikkat edilmeli. Ayakkabının topuk kısmı yumuşak ve kalın olmalıdır. Ayakkabı yanlardan da ayağı iyi sarmalıdır.
Sorunlu Ayaklara Doktor Tavsiyesi Şart
Ayakkabı seçilirken olması gereken en önemli şey, ayak yapısının seçilecek ayakkabı özelliği öğrenilmelidir. Ayağınızın özelliği konusunda doktordan alınacak tavsiyeler önemlidir.

Ayakkabını Spora Göre Seç
Seçilecek ayakkabıyı yaptığınız sporlara göre seçin. Örneğin futbol için kullanılması gereken bir ayakkabı yürüyüş ayakkabısı olarak kullanılamaz.

Evde De Çıkarma
Yumuşak zeminde spor ayakkabısı kullanıldığında, kemik ve eklem kırıklarını olma olasılığını azaltacaktır. Yumuşak zeminde, düşme yaralanma gibi doğal etmenler de az olacaktır. Evde yapılan, koşu bandı, bisiklet gibi sporlarda, spor ayakkabı giyilmelidir.
Doğru Topuklu Ayakkabı Seçimi:
Kadınlar için ayakkabılar vazgeçilmez olmaktadır. Ayakkabı alışverişi yaparken, ayakkabının görünüşünden çok rahatlığına dikkat edilmeli. Topuklu ayakkabı doğru zamanda doğru model olmalı. Ayakkabının iç yapısı da dış yapısı kadar önemlidir.

Topuklu Ayakkabı Alırken İç Yapısına Dikkat Edin!
Topuklu ayakkabı günün sonunda alınmalıdır. Ayaklar, sabahları şişmemiş, akşamları şişer ve yanlış tercih edilmiş bir ayakkabı ise ayak şiştiği için kişi rahatsız olacaktır. Günün sonunda şişmiş ayaklarınızla, rahat bir topuklu ayakkabı seçimi yapabilirsiniz.
Genel olarak, topuklu ayakkabı alırken, ayakkabının görünüşüne dikkat edilmektedir. Oysa gününüzü geçireceğiniz ayakkabınızın içi de dışından daha önemlidir. Ayakkabının iç kısmının kaygan olmamasına dikkat edin. İç kısmı kaygan bir ayakkabı içinde insanın ayakları kayacak bu sağlam bir yürüyüşü engelleyecektir. Aynı zamanda ayakkabının iç malzemesinin de sert olmaması gerekir. Bu da nasır gibi ayak sorunlarına neden olacaktır. Sivri burunlu ayakkabılardan kaçının. Günlük hayatta bileği kavrayan modeller tercih edin. Alçak topukları tercih edin, yüksek topuklar ayaklarda stres yüklenmesine neden olmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal