Doğru çay nasıl demlenir? Lezzetli ve güzel çay demlemek için püf noktaları

Türk toplumunun en çok tükettiği şeylerden birisi çaydır. Bu sebeple'de dünyada çayın en çok tüketildiği ülke sıralamasında Türkiye baş sırada yer almaktadır. Bu liste sıralamasında Türkiye’yi çay saatleri ile meşhur olan İngiltere'de arkasından takip etmektedir. Türkiye kadar gelişmiş bir çay kültürü olmasa da, ilerleyen bir çay kültürü olan İngilizlerin çay içmek için özel saatleri bulunmaktadır. İngiltere'nin en büyük çay üreticisi olan,firmasının yetkilisi çay demlemenin püf noktalarını anlattı. Doğru çay nasıl demlenir? Lezzetli ve güzel çay demlemek için püf noktaları nelerdir? İşte merak edilen doğru teknikler haberimizin devamında paylaşılmıştır.

23.04.2022-18:16 - (Son Güncelleme: 23.04.2022-18:16) Doğru çay nasıl demlenir? Lezzetli ve güzel çay demlemek için püf noktaları

Türk toplumunun en çok tükettiği ve vazgeçemediği keyiflerden bir tanesi çay demleyip, içmektir. Bizlerle bütünleşmiş olan bu kültür ile çay konusunda Dünyada 1.sırada yer almaktayız. Çay tiryaki listelerinde ikinci sırada Türkiyeyi takip eden ülke, İngiltere takip etmektedir. Kendilerine özel çay içme saatleri bulunan İngilizlerin, çay demleme konusunda da kendilerine ait çay demleme püf noktaları bulunmaktadır. Bu zamana kadar çay koliklerin demlemiş olduğu teknik doğrumu merak edilmektedir. 

Doğru çay nasıl demlenir?

Lezzetli ve doğru çay nasıl demlen'melidir?

Çay konuşunda Türkiye başı çekiyor olsa da, İngiltere'nin de kendine ait çay kültürleri bulunmaktadır. Herkesin merak etmiş olduğu çay demleme'sinin doğru yapılış tarifi internet üzerinde en çok araştırılan konular arasında yer almış gözüküyor. İngiltere'de en meşhur ve büyük olan çay üretme firması yetkilisi, çayın demlenmesi konusunda ince ayrıntılarda bulundu. Türkiye'de günde 245 milyon çay içilmesi ile Dünya sıralamasına bakıldığında en üst sırada yer almaktadır. Türkiye'de kişi başına düşmüş olan senelik çay tüketilmesi 3 kg şeklindedir. En fazla çay tüketen ülkeler sıralandığı zaman ilk sırada Türkiye, ikinci sırada İrlanda, üçüncü sırada ise İngiltere takip etmektedir.

İngiltere'de bulunan en büyük çay üreten firmasında Canton Tea uzman kişileri , güzel çay demlemenin nasıl yapılacağının sırrını verdi. Canton Tea firmasında üst yetkililerden biri olan James Thirlwall, çay ile ilgili eğitim dersleri vermektedir. Ayrıca İngiltere'de şarap veya viski için yapılan geziler gibi çay gezileri'de düzenlenmektedir. Çay demlemede en büyük sırlardan birisi'de çay miktarının nasıl seçildiğidir. Husted, güzel bir çay yaprağı şeçildiği zaman, mükemmel bir çaya sahip olma görüşündedir. Ama bunun kadar önemli olan bir diğer konuda çay miktarının ne kadar olacağıdır. En mükemmel sonuç için, çay yapraklarının ölçülerek ve kaşık kullanımı yaparak sağlanmalıdır. 1 kişi için çay miktarı 4 gr uygundur, şeklinde konuşmuştur.

Doğru çay nasıl demlenir?

Güzel içimli bir çay demlemek isterseniz su sıcaklığına dikkat etmenizde gerekmektedir. Çok sıcak su ile çay demlediğiniz zaman çay yaprakları yanma göstererek acı bir tat verecektir. O yüzden çay demleme için su sıcaklığının en ideali 95 derecedir. Ne çok kaynamış nede az kaynamış gözükür. Peki çay suyunun sıcaklık ölçüsünü nerden bilebilirim derseniz, evinize termometre almanızı tercih ederiz. Termometre ile suyunuzu 95 dereceye kadar kontrol ettikten sonra istediğiniz zaman demleme yapabilirsiniz. Husted, “Bunu yapmanın en iyi yolu termometre kullanmak olabilir. Ayrıca filtrelenmiş su (temiz su) kullanmak da çayın tadını iyileştirir.” dedi.Çayda demlemenin bir püf noktası da zamanlamasıdır. Uzman kişilere göre, sallama çay tüketiyorsanız, siyah çay için 2 dk su içinde dinlendirmeniz yeterli olacaktır ama büyük çaydanlıkta çay demleme yapacaksınız eğer 18 veya 20 dk demleme yeterli olacaktır.Husted’a göre, çayın bir detayıda demlenme yapıldığı an hemen içilmesi yoksa demlikte bekleyen çay zaman geçtikçe acılaşma'ya başlamaktadır demiştir.Ek öneri: İngilizler gibi süt ve çayı karıştırırarak içmek isterseniz de ilk önce çay sonrada üstüne süt ilave ederek 4 dk bekleyip içebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal