Doğal gazda hedef yükseltildi: Türkiye Avrupa’da ilk 3’te yer alacak

Enerji alanında attığı adımlarla hedefini Avrupa zirvesi olarak belirleyen Türkiye, doğal gaz kapasitesini yükselterek 14,4 milyar metreküpe çıkarmayı ve Avrupa’nın en büyük 3’üncü doğal gaz depolama kapasitesine ulaşmayı planlıyor. İşte detaylar…

13.01.2024-11:17 - (Son Güncelleme: 13.01.2024-17:48)

Karadeniz gazı keşfiyle doğal gaz alanında daha etkin bir hale gelen Türkiye, doğal gaz depolarındaki kapasitesini artırarak bu alanda Avrupa’da ilk 3 sıraya yerleşmeyi planlıyor.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, doğal gaz tedariki ve işlenmesi için sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), boru hatları ve petrol arama filolarına önemli yatırımlar yapan Türkiye, mevcut doğal gaz depolama kapasitesini artırmak için harekete geçti.

Bakan Bayraktar: Doğal gaz kapasitesini daha artırmak istiyoruz

AA’nın yer verdiğine göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 30 Aralık'ta yaptığı açıklamada Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin 1 milyar metreküp geliştirilerek 6 milyar metreküpe çıkarılması için çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Doğal Gaz

Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi, yapılacak genişletme çalışmalarıyla 2028'e kadar kapasitesini 8,8 milyar metreküpe çıkaracak. Böylece toplam kapasite 14,4 milyar metreküpe ulaşacak. Avrupa'da ise doğal gaz depolama kapasitesi yaklaşık 100 milyar metreküpken, Almanya 24 milyar metreküplük kapasitesiyle birinci, İtalya ise 16 milyar metreküplük kapasitesiyle ikinci sırada bulunuyor. Türkiye, 40 yıllık tecrübesiyle doğal gazın elektrik üretimi ve ısınmada kullanılmasında öne çıkarken, 2028'e kadar tamamlayacağı depo genişletme çalışmalarıyla Avrupa'da üçüncü büyük kapasiteye sahip olma hedefi taşıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal