Doğal gaz akışını kesen Putin’den açıklama: Avrupa bu kış donacak

Avrupa ülkelerin yaptırım kararına karşılık olarak doğal gaz vanalarını kapatarak karşılık veren Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Putin, Avrupa’ya her türlü enerji akışının durdurulduğu söyleyerek, ‘’Gaz, petrol, kömür, kalorifer yakıtı sağlamayacağız. Hiçbir şey sağlamayacağız. Batı donmuş olacak." dedi.

13.09.2022-09:06 - (Son Güncelleme: 13.09.2022-14:12)

Ukrayna’ya yaptığı saldırılar sebebiyle Avrupa ülkeleri tarafından ciddi yaptırımlara maruz kalan Rusya, bunun acısını doğal gaz akışını keserek yaptı. Enerji akışını keserek Avrupa’yı son yılların en büyük enerji krizi ile karşı karşıya bırakan Rusya’da Doğu Ekonomik Forumu Genel Kurul Toplantısı'na katılan Devlet Başkanı Vladimir Putin’den çarpıcı sözler geldi. Putin, Avrupa’ya her türlü enerji akışının durdurulduğu söyleyerek, ‘’Gaz, petrol, kömür, kalorifer yakıtı sağlamayacağız. Hiçbir şey sağlamayacağız. Batı donmuş olacak." dedi.

Enerji akışını kesti

Yaklaşık 7 aydır devam eden Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle pek çok Avrupa ülkesi Rusya’ya karşı siyasi ve ekonomik yaptırımlar uygulamıştı. Buna karşılık olarak Rus enerji devi Gazprom ise çeşitli nedenlerle enerji ihracatını azalttı. 14 Haziran’dan başlamak üzere en az bir büyük Avrupalı müşterisine 'mücbir sebep' bildiriminde bulunan Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğal gaz sevkiyatını 'belirsiz bir süreliğine' durdurdu.

Putin doğal gaz

Avrupa’ya artık açılmayacak

Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre Kuzey Akımı doğal gaz boru hattının bakım çalışmaları sürüyor. Fakat çalışmalar bittiğinde bile Avrupa’ya doğal gaz akışı yapılmayacak.

Savaşın başlangıcına kadar Avrupa ülkeleri enerji ihtiyacının ortalama yüzde 35'ini Rusya'dan karşılıyordu. Avrupa Birliği'nin lokomotif ülkesi Almanya'nın doğal gaz ihtiyacının yüzde 50'den fazlası Rusya'dan temin ediliyordu. 

Yaşanan enerji krizi sebebiyle başta Almanya olmak üzere pek çok ülke enerji tasarruf tedbirlerini hayata geçirmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal