Doç. Dr. Gülseren Elay: Kovid-19’da Ölüm Nedeni Sepsis

Doç. Dr. Gülseren Elay, sepsisin tanı ve tedavisine ilişkin farkındalık oluşturmak adına düzenlenen eğitimde konuşma gerçekleştirdi.

15.09.2021-12:22 - (Son Güncelleme: 15.09.2021-12:29) Doç. Dr. Gülseren Elay: Kovid-19’da Ölüm Nedeni Sepsis

Gaziantep Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay, sepsisin tanı ve tedavisine ilişkin farkındalık oluşturmak adına düzenlenen eğitimde konuşma gerçekleştirdi. Gaziantep Üniversitesi Hastanesinin oditoryumunda yapılan eğitimde, dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olan sepsisin tanısı ve tedavisi ile ilgili güncel bilgilerden bahsedildi.

SEPSİS KOVİD-19'DA ÖLÜM SEBEBİ 

Gaziantep Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay, gerçekleştirdiği konuşmasında toplantının amaçlarına değindi. Toplantının amacının farkındalığı artırmak ve hastaların daha erken başvurmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. Sepsis hastalığından bahseden Elay, sepsisin hayvansal ve bitkisel organik maddelerin bakteriler tarafından yıkılması olarak tanımlarken Kovid-19'da ölüm sebebini oluşturan sebebin sepsis olduğunu söyledi.

SEPSİSTE HIZLI TEŞHİS ÖNEMLİ

 Gülseren Elay, konuşmasında ifadelerini ''Sepsisin bilinmesiyle birlikte hızlı bir tedavi söz konusu olabilir. Sepsisli hastaların yüzde 50’sinde ömür boyu değişiklikler oluyor. Uyku güçlüğü, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, hafıza zayıflığı, endişe hissi hastada kalabiliyor. Verilere göre sepsisin görülme sıklığı oldukça yüksek. Yılda 20 milyona yakın kişide sepsis vakası saptanıyor. Dünyada en sık karşılaşılan hastalığın sepsis olduğunu görüyoruz. Türkiye’de sepsis sebebiyle ölümün yüzde 62 olduğunu görüyoruz. Sepsis sebebiyle dünyada 10 kişiden 4’ü ölürken, Türkiye'de 10 kişiden 6'sını kaybediyoruz. Sepsis önlenebilmektedir. Amacımız ise bunu önlemektir" şeklinde sürdürdü.

AMAÇ FARKINDALIĞI YÜKSELTMEK

Temel amaçlarının başta sağlık çalışanları olmak üzere herkesi sepsis hakkında bilinçlendirmek ve farkındalığı yükseltmek olduğuna değinen Elay, sepsisin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Dünya'da çok fazla araştırılma yapıldığını ifade eden Elay, amacın sepsisin erken tanıması olduğunu söylerken ''Sepsis tedavisini erken dönem vermezseniz ölüm riski yüksek olacaktır. Biz sepsisle gelen ve hastaneden yürüyerek çıkan 96 yaşında hasta gördük. 20 yaşında vefat eden hasta da gördük. Bunun yaşla değil süreçle ilgisi var. Erken müdahale edilmesi gerekir. Sepsisle ilgili farkındalık oluşturabilmek için düzenlemiş oldukları bu bilimsel programdan dolayı Türk Yoğun Bakım Derneği'ne teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal