Diyarbakır'daki Mağarayı, Defineciler Talan Etti

Diyarbakır’da sarkıt, dikit ve kristalize kayalarını barındıran, üzerinde hiç çalışma yapılmayan doğal mağarayı defineciler talan etti.

28.05.2021-14:17 - (Son Güncelleme: 28.05.2021-14:17) Diyarbakır'daki Mağarayı, Defineciler Talan Etti

Diyarbakır'ın Dicle ilçesi'ne bağlı kırsal Bozoba Mahallesi’ne bağlı sarkıt, dikit ve kristal kayalardan oluşan mağara görenleri hayrete düşürüyor. DEFİNECİLER MAĞARAYA ZARAR VERİYOR 1 metre giriş kısmı olan, yüksekliğin ise 100 metreyi gördüğü mağara definecilerin gazabına uğradı. Mağara defineciler yüzünden talan edildi. 

KABLOLARI MAĞARADA BIRAKIYORLAR 

Defineciler, aydınlatma malzemeleri ve hilti ile kazı yapmak için çektikleri kabloları mağarada bırakıyor. Birçok çukur ve yerdeki binlerce sarkıt ile dikit parçası da zararın sonucunu gösteriyor. 

‘KORUMAYA ALINMASINI VE TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTİYORUZ’ 

Çeşitli turlar organize dedn öğretmen Filiz Aküzüm, yerde hep parçacık olduğuna dikkat çekerek ‘Arkadaşlarımızla Dicle'nin güzelliklerini, doğa harikalarını tanıtmak için bir proje başlattık. İlçemizde bu turları düzenlerken bu mağaraya denk geldik. İçine girdiğimizde karstik bir yapı olduğunun farkında vardım. İçeri girdiğimizde muazzam ve ürkütücü bir manzara var ama bir o kadar da üzücü bir durumla karşılaştık. Çünkü defineciler buraya da zarar vermiş. Yerde kablolar var, hilti ile kazı yapılmış. Mağaradaki sarkıtlara, dikitlere, sütunlara zarar verilmiş. Yerde yüzlerce parçacık var. Bu bölgede ender rastlanan bu yapının koruma altına alınması ve turizme kazandırılması yönünde yetkililerimizden destek bekliyoruz’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal