Diyarbakırda Duygulandıran Olay: Annesine Böbrek Verebilmek İçin 5 Ayda 35 Kilo Verdi

Diyarbakır’da yaşanan olayda, böbrek hastası olan ve bir süredir makinaya bağlı yaşamını sürdüren annesine böbrek vermek isteyen genç, 5 ayda 35 kilo verdi.

06.11.2021-15:06 - (Son Güncelleme: 06.11.2021-15:30)

Diyarbakır’da yaşayan ve annesi böbrek hastası olduğu için 5 ayda 35 kilo veren genç, herkesi duygulandırdı. Bir süredir kronik böbrek hastası olan ve hastanede tedavi gören Hamdiye Akan’a oğlu, Nurullah Akan böbreğini vermek istedi. Ancak nakil için gerekli koşullara uymayan genç, böbreğini annesine verebilmek için 5 ayda 35 kilo verdi. 

BÖBREK NAKLİ İÇİN 127 KİLODAN 92 KİLOYA DÜŞTÜ

Annemin iyileşmesi için elimden gelen her şeyi yaparım diyen Nurullah, annesinin kendisine bir can verdiğini şimdi de kendisinin annesine bir can verdiğini dile getirerek, "İlk geldiğimde kilodan dolayı olmaz dediler, sonra ben diyete başladım kilo verdim. 5 ayda 127 kilodan 92 kiloya düştüm, direndim ve başardım. Annem bana bir can vermişti, bir can da ben anneme verdim" şeklinde konuştu. 

OBEZ OLAN NURULLAH ANNESİ İÇİN 35 KİLO VERDİ

Bir süredir kronik böbrek rahatsızlığı yaşayan ve Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören Hamidiye Akan’ın, sağlık durumu kısa bir süre önce kötüye gitmeye başladı. İlk olarak eşinden böbrek nakli alınması hedeflenen kadın, eşinin şeker hastası olması sebebiyle nakil gerçekleştiremedi. Daha sonra henüz 21 yaşında olan Nurullah Akan’dan böbrek nakli yapılmasına karar verildi. Ancak Nurullah’ın obez olması böbrek naklini engelledi. Annesinin sağlık durumunun kötüye gittiğini gören genç, sıkı bir diyetle 5 ayda tam 35 kilo verdi. Ve böylece annesine böbreğini verebildi. 

Böbrek nakli

ANNEM BANA BİR CAN VERMİŞTİ, BİR CAN DA BEN ANNEME VERDİM

Annesine oldukça düşkün olan ve hastalığını atlatıp, tekrar sağlığına kavuşması için elineden geleni yapan Nurullah, ameliyat sonrası, "Annemin 6 aydır böbrek yetmezliği var, 6 ayın sonunda böbrek nakil edilmesi gerektiğini söylediler, ben de 'ben vericiyim' dedim, o esnada da kilom fazlaydı. İlk geldiğimde kilodan dolayı, olmaz dediler, sonra ben diyete başladım kilo verdim. 5 ayda 127 kilodan 92 kiloya düştüm, direndim ve başardım. Spor yaptım, yemek fazla yemedim, annemin hayatını kurtarmak için azimle direndim. Organ nakli haftasıymış bu hafta, biz de yeni öğrendik, organ nakli hayat kurtaran bir şey ve çok güzel. Annem bana bir can vermişti, bir can da ben anneme verdim. Şimdi çok mutluyum, böbreğim anneme oldu, çok şükür, çok sağlıklı geçti ameliyatımız. Tüm doktorlarımıza teşekkür ediyorum." Şeklinde konuştu. 

OĞLUM SAYESİNDE HAYATTAYIM

Uzun süredir kronik böbrek hastalığından dolayı tedavi gören Hamidiye Akan, henüz 21 yaşında olan oğlunun kendisi için kendi hayatını riske attığını ve elinden geleni yaptığı belirterek, "İlk başta istemiyordum oğlum versin, zorla 'illa ben böbreğimi vereceğim, diyaliz kabul etmiyoruz, kim sana bakar' dedi, mecbur kaldım kabul ettim. Babası ben vereceğim dedi, onun şekeri vardı olmadı" dedi.

Organ nakli

NURULLAH BİZİM İÇİN BİR KAHRAMANDIR

Nurullah’ın annesi için verdiği mücadelenin her anına şahit olduklarını dile getiren Dicle Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Veysi Bahadır, yaşanan bu duygu dolu anın böbrek haftasına denk gelmesine dikkat çekerek, "Hastamız, böbrek yetmezliği tablosu bir yıl içerisinde gelişen bir hasta. Oğlunun hafif bir obezitesi vardı ve ailede böbreğini verebilecek tek kişi olarak bize sunuldu. Kendisinin obezitesi olduğu için, obez hastaların yani kilosu olan hastaların iyi bir organ vericisi olduğunu düşünmüyoruz. Kendisi çok azimli, annesi için kilo verdi ve kilosu uygun koşullara geldi, biz de ondan sonra ameliyat kararı aldık. Kendisinin sol böbreğini aldık, kendisi bağışladı, kendisi bir kahraman bizim için. Organ vericilerin tamamı öyle. Annesine böbrek naklini gerçekleştirdik, annesi iyi, klinik tablosu çok iyi, geceyi de çok iyi geçirdiler. Tabii bizim yoğun bakım ve klinik takibimiz devam ediyor her iki hasta için. İşler şu anda yolunda görünüyor. Bu süreç bittiğinde annesi bu böbrekle yeni yaşamına dönecek ve sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirecek. Verici de kendine dikkat edecek, kilo vermeye devam edecek, daha sağlıklı ve daha pozitif bir yaşama geçerse çok büyük bir zarar görmeden hayatına devam edecek. Annesi, kronik böbrek yetmezliği hastası, iki böbreği de çalışmıyordu, biz ona oğlundan aldığımız böbreği takarak diyaliz sürecine girmeden tekrar böbrekli yaşamı başlatmış olduk. Tabii bizim isteğimiz, bu haftanın önemini vurgulamak adına söylüyorum, yaşayan ve hayatına devam eden kişilerin değil de beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin organ bağışı yapması önemlidir ve bunu istiyoruz’’ şeklinde konuştu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal