Diyabette fark edilmeyen belirti! Tedavi için kritik öneme sahip

Erken teşhis ile tedavilerin etkili olma olasılığı artıyor. Küçük çocuklarda bile görülebilecek kadar yaygınlık gösteren halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin tedavisi için erken teşhis kritik bir öneme sahip. Diyabet hastalığının teşhis edilerek tedaviye alınmaması kalp krizi ve felç gibi hastalıkları da beraberinde getirmektedir.

12.12.2022-10:25 - (Son Güncelleme: 20.05.2023-15:55) Diyabette fark edilmeyen belirti! Tedavi için kritik öneme sahip

Erken teşhis ile tedavilerin etkili olma olasılığı artıyor. Küçük çocuklarda bile görülebilecek kadar yaygınlık gösteren halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin tedavisi için erken teşhis kritik bir öneme sahip. Diyabet hastalığının teşhis edilerek tedaviye alınmaması kalp krizi ve felç gibi hastalıkları da beraberinde getirmektedir.

Dünyada üzerindeki milyonlarca insanı ilgilendiren hastalığın ilerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda diyabet körlük, uzuv kayıpları, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara yol açabiliyor. Uzmanlar diyabet hastalığında kritik öneme sahip belirtileri açıkladı. Kişiden kişiye değişebilen belirtilerde kişinin vücudunu sık sık gözlemlemesi gerektiğini söyleyen Doktor Paul McArdle "fark etmemiş olabileceğiniz" önemli belirtileri paylaştı.

Kan değerlerinize baktırın

Doktor McArdle,  “Kandaki glikoz (bir tür şeker) seviyesi çok yüksek olduğunda, birçok semptoma neden olabilir, ancak tip 2 diyabetli kişiler genellikle teşhisten önce herhangi bir semptom fark etmezler. Bunun nedeni, durumun yavaş gelişmesi ve yüksek risk altındaki kişilerde oldukça sık kan testleri yapmamızdır, bu nedenle erken teşhis edilir." dedi.


Bu belirtiler gece ortaya çıkıyor

Geceleri sık sık uykudan tuvalete gidenlerin uyaran Doktor McArdle, "Özellikle geceleri yorgun, susuz hissetmek ve çok işemek gibi dikkat edilmesi gereken bazı önemli belirtiler var. Yatakta bir bardak su içmeye başladığınızı veya gece tuvalete gitmek için daha çok kalktığınızı fark etmemiş olabilirsiniz."

Diyabet çok şeker yemekten kaynaklanmıyor

Diyabet hastalığı şeker tüketiminin miktarıyla değil kalıtsal ve çevresel faktörlerden de kaynaklanmaktadır. Yanlış beslenme alışkanlıklarıyla ortaya çıkan diyabettin teşhis edilebilmesi için kan şekerinin kontrol edilmesi gerekir. Doktor McArdle'a göre kan şekerinizi kontrol etmenin en iyi yolu "Şeker mutlaka diyabetin bir nedeni olmasa da, size tip 2 diyabet teşhisi konduysa, bariz şeker kaynaklarını diyetten çıkarmak önemli bir ilk adımdır" 


Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin

Diyabet tehlikesi olan ve teşhisi konulan hastalara önerilerden bulunan Doktor McArdle, "Gerçekten basit" adım, şeker oranı yüksek yiyecek ve içeceklerden şekersiz alternatiflere geçiş yapmaktır. “Şekersiz tatlandırıcılar çay, kahve gibi sıcak içeceklerde kullanılabilir ve bu içeceklerde de şeker alımınızı azaltmada çok yardımcı olabilir.” Tavsiyelerinde bulunarak beslenme alışkanlıklarında değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi.

Ara öğünleri artırın

Beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırmada binlerce kişiden üç günlük bir süre boyunca yedikleri ve içtikleri her şeyi kaydetmeleri istendi. Araştırmacılar, düzenli olarak yapay tatlandırıcı tüketen kişilerin, kalp hastalığı ve felç gibi şeyleri içeren kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin yüzde dokuz daha yüksek olduğu sonucuna ulaştı.  İngiliz Kalp Vakfı'nda (BHF) Kıdemli Diyetisyen olan Tracy Parker, "Bunlar gibi gözlemsel çalışmalar yalnızca bir bağlantı gösterebilir ve yapay tatlandırıcılar ile kalp ve dolaşım hastalıkları geliştirme riski arasındaki ilişkiyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var." dedi.



Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal