Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş temizliği yalnızca temiz dişler için değil aynı zamanda sağlıklı bir vücut ve zihin içinde gereklidir. Ağızdaki problemler demans ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın göstergesidir.

06.03.2020-17:38 - (Son Güncelleme: 25.06.2021-17:40)

Koronavirüsün hayatımıza girmesiyle temizliğin önemi tamamen ön plana çıktı. Koronavirüsün ağız yoluyla bulaşması, ağız ve diş temizliğine daha da dikkat etmemiz gerektiğini bir kere daha gündeme getirmektedir. Ağız ve diş problemlerinin birçok hastalığa davetiye çıkardığı ve bu yüzden de diş temizliğine çok dikkat etmemiz gerektiğinin uyarısını yapan uzmanlar son zamanlarda daha da çok bu konunun üzerinde durmaktadır.  

Oluşabilecek tüm hastalıklara karşı zamanında önlem alınması ve ağız ve diş temizliğine dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır. 

DİŞ TEMİZLEMEYE NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?

İki sebepten dolayı diş temizliğine ihtiyacımız var:

- Kalp hastalığı, demans ve diyabet komplikasyonları gibi vücudun geri kalanındaki hastalıkları önlemek için,

- Diş kaybını önlemek için 

Ağız, tüm vücuttan tamamen farklı bir alandır ve yediğimiz yemeklerden ve gün boyu yaptığımız konuşmadan oldukça etkileniyor. Ve bu da özel dikkat gerektirir. Diş temizliği plak ve tartar oluşumunu giderir. Fakat çok fazla plak ve tartar oluşumu diş eti hastalığına yol açar.

Ağız kuruluğu, vücudunuzun bağışıklık sisteminin iltihaplı ve kanamalı diş etleri ile bu tartar birikmesine tepki vermesidir. Diş eti hastalığı ilerledikçe, ağzınızdaki kemik ve dokulara zarar verir.

Diş temizliği bunları önlemede kritik öneme sahiptir.

DİŞ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Profesyonel diş temizliği, diş hekimi tarafından yapılır. Diş hekimleri ağızda oluşan plak ve tartarları dişlere zarar vermeden hafifçe kaldırmak için özel aletler kullanırlar. Tüm dental aletler güvenlik ve kalite kontrolünü sağlamak için sıkı temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon prosedüründen geçirilir.

Diş hekimi ağızdaki görülmesi zor bölgeleri muayene etmesine yardımcı olacak bir diş aynası kullanılacaktır. Diş aynaları genellikle yuvarlak aynalara bağlı uzatılmış tutamaklara sahiptir. Bir diş aynası, diş hekiminin diş ve diş etlerini tahriş, şişlik, çürüme, tartar veya kanama belirtileri açısından gözlemlemesine yardımcı olur.

Genel olarak dişleri temizlemek için kullanılan en önemli alet ultrasonik bir araçtır. Bu cihaz, daha büyük tartar parçalarını gevşetmek için titreşimler kullanır. Aynı zamanda, gevşek kalıntıları ağız içinden temizlemek için ağız içine su püskürtür. Ultrasonik cihazın uçları yuvarlak ve kavislidir ve sabit hareketlerle kullanılır. Cihazdaki ayarlar hastanın durumuna göre ayarlanabilir.

Büyük tartar parçaları yerinden çıkarıldıktan sonra, diş hekimi daha ince el aletlerine geçiş yapar. Çoğunlukla kürdan veya pulluk diye adlandırılan bu aletler, dişlerdeki küçük birikintileri ortadan kaldırmak ve diş yüzeylerini düzeltmek için tasarlanmıştır.

Tartarların tüm dişlerden tamamen temizlendiğinden emin olmak için her diş ayrı ayrı kontrol edilir.

Dişlerin yüzeyleri pürüzsüz olduğunda diş hekimi dişleri parlatır. Ucunda dönen yumuşak bir başlık bulunan devirli bir el aleti kullanarak, dişleri düzleştirme ve parlatma işlemini gerçekleştirir.

Bazı durumlarda, diş hekiminiz temizlikte son adım olarak florür de uygulayabilir. Çilek, çikolata, nane ve vişne gibi çeşitli tatlarda bulunan florür esnek köpük tepsilerine konur ve dişlerin üzerine yerleştirilir. Florür tedavisinden 30 saniye sonra, hastadan kalan çözeltiyi tükürmesi istenir. Florür dişleri güçlendirmek ve diş plağı ve tartara karşı korumak için kullanılır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal