Diş sorunlarının başında gelen diş tartarı halk arasında diş taşı olarak bilinir. Diş bakımında oldukça önemli olan diş tartarı hakkında, diş tartarı nasıl geçer?, Diş tartarı temizliği evde nasıl yapılır?, Diş tartarına bitkisel çözümler neler? Gibi merak edilen tüm soruları sizler için araştırdık.
Dişlerde tartar oluşumunun birçok nedeni vardır. Tartar temizliğinde ise diş hekimi tarafından temizleme işlemi yapılması daha sağlıklı olur. Profesyonel diş tartarı temizliğinin ilk aşamasında tartar dişten kazınır. Bu işlem yapılırken ulturasonlu cihazlar kullanılır. Ağızda oluşan diş tartarının diş hekimi tarafından temizlenmesinin tüm adımları önemlidir fakat temizleme işleminin pratik ve hatasız olması ayrı bir önem arz etmektedir.
Daha sonraki aşamada tartarı temizlenen dişler parlatılır ve pürüzsüz hale getirilir. Dişlere uygulanan parlatma işlemi sırasında, diş içlerinde kalmış olan plaklarda temizlenir. Dişlerinde tartar oluşan kişiler diş tatarı temizleme aletleri yardımıyla dişlerinde meydana gelen taşları temizleyebilirler.
Ayıraca diş tartarı temizliğinde doğal yöntemlerden yararlanmak mümkün. Sirke, karbonat, çilek gibi doğal ürünlerle dişlerde oluşan tartarları temizlemek için kullanabilirsiniz.
Detaylar galerimizde...
Malzemeler: 1 yemek kaşığı susam -1 diş fırçası Bir yemek kaşığı susamı çiğneyin fakat yutmayın. Susam ağzınızdayken dişlerinizi kuru bir diş fırçasıyla fırçalayın. Ardından suyla durulayın. Haftada iki kez buna devam edin. Susam doğal peeling sayesinde dişlerinizi temizler.
Biberiye: 2-3 damla biberiye esans yağını bir yemek kaşığı su veya zeytinyağına karıştırın. Bu karışımı ağzınız içinde 10 dakika boyunca çalkalayın. Tükürüp her zamanki gibi dişlerinizi fırçalayın. Bu karışımı yutmayın ve gargara yapmayın. Bu yöntemi günde 2 defa uygulayın.
Malzemeler: 1 tatlı kaşığı aloe vera jeli -4 tatlı kaşığı bitkisel gliserin -4-5 yemek kaşığı karbonat -10 damla limon yağı -1 su bardağı su Aloe vera bakterilerin ürettiği serbest radikalleri uzaklaştırarak dişlerin ve diş etlerinin iyileşmesini sağlayabilen yararlı antioksidanlar içerirç Limon esansiyel yağı plak ve tartar neden bakterilerden kurtulmak için kullanılabilecek harika bir antimikrobiyal maddedir. İnternetten yahut bitki satan yerden aloe vera bitkisi temin edip, yaprağı kesin ve içinden aloe vera jeli çıkarın. Pürüzsüz bir macun elde etmek için bütün malzemeleri karıştırın. Bu karışımla dişlerinizi ovun. Ardından suyla ağzınızı çalkalayıp tükürün. Plak yok olana kadar 3-4 kez kullanın.
Peynir, diş plağına sebep olan asidi önlemeye yardımcı alkali salya üretimi sağlar. Dişleriniz etrafında koruyucu bir tabaka oluşturarak, diş plağına sebep olan asidin, dişlerinize zarar vermesini önler.
Portakalın kabuğunu soyup, birkaç parça portakalı blenderdan geçirip macun kıvamına getirin ve dişlerinize uygulayın. 1-2 dakika dişlerinizde bekletip suyla durulayın. Bunu haftada 2-3 kez devam edin. Portakal kabuğu, ağızda bulunan mikroorganizmlarla savaşmaya yardımcı olur.
Domates ve çileği blenderdan geçirip hamur haline getirin. Bu hamuru dişlerinize uygulayın ve beş dakika bekletin. Ağzınızı suyla durulayın. Haftada iki kez tekrarlayın.
Malzemeler -1 tatlı kaşığı karbonat -1 tutam tuz -Diş fırçası Karbonat antibakteriyel özelliği sayesinde plak ve tartarı yok eder, ayrıca dişlerin beyazlamasına da yardımcı olur. Antrasit içeriği ile ağız içi pH seviyesini dengeler. Tuz da antimikrobiyal madde olduğundan kısa sürede plak ve tartarlardan kurtulmanızı sağlar. Karbonat ve tuzu karıştırıp, diş fırçanızı ıslatıp bu karışıma batırın. Dişlerinizi nazikçe bu karışımla fırçalayın. Ardından ağzınızı suyla çalkalayıp tükürün. Bu yönteme gün aşırı yani birer gün ara verip devam edin.
Malzemeler -1 tatlı kaşığı limon suyu -Diş fırçası Limon suyu asidik içeriği sayesinde antimikrobiyal özelliği gösterir. Plak ve tartarın çözülmesine ve nihayetinde yok edilmesine yardımcı olur. Dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayın. Ardından diş fırçanızı yıkayın, limonlu suya daldırın. Bu su ile dişlerinizi ve diş etlerini hafifçe ovun. Bir dakika bekleyip suyla ağzınızı durulayın.