Dil tazminatı nedir, kimler alır? Kamu çalışanlarının dil tazminatı ne kadardır? 2022 Dil tazminatı şartları ve ödeme miktarı

Devlet memurlarına veya başka personellere, yabancı dil bildikleri için ek ödeme yapılmaktadır. Bir çok memur tarafından merak edilen konular arasında yer alan bu konu, İnternet üzerinden araştırılmaktadır. Peki, Dil tazminatı nedir, kimler alabilir? Kamu çalışanlarına ödenen dil tazminatları ne kadardır? Merak edilerek araştırılan konunun, detayları sayfamızda yer almaktadır.

06.05.2022-02:33 - (Son Güncelleme: 06.05.2022-02:33) Dil tazminatı nedir, kimler alır? Kamu çalışanlarının dil tazminatı ne kadardır? 2022 Dil tazminatı şartları ve ödeme miktarı

Devlet memurlarına veya başka personellere, yabancı dil bildikleri için ek ödeme yapılmaktadır. Bir çok memur tarafından merak edilen konular arasında yer alan bu konu, İnternet üzerinden araştırılmaktadır. 

Dil tazminatı nedir, kimler alabilir? Kamu çalışanlarına ödenen dil tazminatları ne kadardır? 

Devlet memurlarına veya kamu çalışanlarına verilen yabancı dil tazminatlarının amacı, personellerin en azından 1 dil öğrenmesini amaçlamaktadır. Yabancı dil sevilerine göre tazminat miktarları değişmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığınca çıkarılmış olan, 11/04/1997 tarihli yabancı dil tazminatının miktarının tespitine ait esaslarda bulunmaktadır. 

YABANCI DİL

Yabancı dili tazminatını sadece 657 sayılı kanunda geçen memurlar yararlanmaz. Aşağıda bulunan herkes bu haktan yararlanabilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre aylık kazanç sağlayan personeller,

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu göre  kazanç sağlayan personeller,

3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu göre  kazanç sağlayan personeller,

3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu göre kazanç sağlayan personeller,

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu göre kazanç sağlayan personeller,

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre  kazanç sağlayan personeller bu haklardan yararlanabilmektedirler.

YDS sınavı kaç dakika sürecek, ne zaman bitecek

Yabancı dil tazminatı hangi diller için ödenmektedir?

Yabancı dil tazminatları, 25 dilde geçerlidir. Bunlar da şu şekilde geçmektedir.

Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca olarak yer almaktadır.

Yabancı dil bilgisinden hangi personeller yararlanabilir?

Personeller bu haktan yararlanabilmeleri için, amirleri tarafından verilen onay gerekmektedir. Alınacak olan onaylarda, yararlanma gerekçeleri açık olarak belirtilmektedir. Ama ağıdakiler hiç bir onay almadan bu haktan yararlanabilmektedirler. 

Hakim ve savcılar

Mülki idare amirleri

Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, Daire Başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunan kişiler,

Türk Silahlı Kuvvetleri için yarbay ve daha üst rütbelerde bulunan kişiler

Üniversite öğretim elemanları

Öğretmen kadrosuna atanmış olan kişiler yer almaktadır.

Yabancı dil seviyeleri ise aşağıdaki sisteme göre belirlenmektedir.

A seviyesi: 90-100 arası puan

B seviyesi: 80-89 arası puan

C seviyesi: 70-79 arası puan

Yabancı dil tazminatı

2022 yabancı dil tazminat ücreti ne kadardır?

YDS puanı 96/100 olan kişiler; yabancı dil bilgisinden yararlanmış olanlar, 282,53 TL almaktadır. Diğer personeller ise, 177 TL almaktadır.

YDS puanı 90/95 olan kişiler; yabancı dil bilgisinden yararlanmış olanlar, 211,90 TL almaktadır. Diğer personeller ise, 177 TL almaktadır.

YDS puanı 80/89 olan kişiler; yabancı dil bilgisinden yararlanmış olanlar, 141,27 TL almaktadır. Diğer personeller ise, 117,75 TL almaktadır.

YDS puanı 70/79 olan kişiler; yabancı dil bilgisinden yararlanmış olanlar, 70,63 TL almaktadır. Diğer personeller ise, 58,86 TL almaktadır.

Yabancı dil tazminatı için hangi sınava girmek gerekmektedir?

Yabancı dil seviyesini ölçmek adına sınavlar fazla bulunmaktadır. Bunlar arasında ise YDS, YÖKDİL, İELTS, TOEFL ya da GOETHE enstitüsü sınavları gibi bir çok sınavla dile sevinizi ölçebilirsiniz. Ama yabancı dil bilgisini belirleme usul ve esasları hakkında yönetmeliğine bakılarak, dil tazminatını alabilmeniz için gerekli olan en önemli ve tek sınav YDS olarak geçmektedir. Ve bu sınavdan mutlaka 70 puan almanız gerekmektedir. Yabancı dil sınavlarına her yıl girmenize gerek yoktur.  375 sayılı KHK’nın ikinci maddesine göre girilmiş olan sınav 5 yıl boyunca geçerli sayılmaktadır. Eğer 5 sene sonra sınavı tekrarlamazsanız, bir alt kademeye düşersiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal