24.11.2021-15:07 (Son Güncelleme:24.11.2021-18:01)


1

MARADONA KİMDİR?

MARADONA KİMDİR?

1960 yılında Buenos Aires'in fakir mahallesinde doğan Maradona, tüm zamanların en iyi oyuncularından biri olarak anılıyor. Pele ile 20. yüzyılın en iyi oyuncusu ödülünü de alan Maradona, İtalyan ve Arjantin yerlisi kökenlidir. 6 kardeşin 4.südür. 10 yaşında keşfedilen Maradona, Buenos Aires'te yer alan Argentinos Juniors kulübünün altyapısına girdi. 76 yılında ilk defa profesyonel maçına çıkan Maradona, 81 yılına kadar aynı takımda oyunculuğunu sürdürdü.



2

MARADONA BOCA JUNIORS

MARADONA BOCA JUNIORS

1981 yılında Boca Juniors'a transfer olan Maradona, orada ilk şampiyonluğunu yaşadı. 1982 Dünya kupasından sonra Maradona, Barcelona'ya transfer oldu. 5 milyon euro karşılığında Barcelona'ya transfer olan Maradona, o zamanın en pahalı oyuncusu olmuştu.



3

Barcelona ile ilk yılında iki kupa kazanan Maradona'nın Barcelona kariyeri ayağının kırılması sonucu çok kısa sürdü. Sakatlığa rağmen 58 maçta 38 gol atan Maradona, kulüp başkanı Nunez ile anlaşamaması dolayısıyla 1984 yılında takımdan uzaklaştırıldı ve satış listesine kondu. Napoli o dönemlerde parasal açıdan güçlü olmasa da bonservis rekoru kırarak 10.48 milyon dolara Maradona'yı satın almış oldu.



4

Napoli'de kariyerinin en iyi dönemini yaşayan Maradona, Napoli ile 2 defa İtalya şampiyonluğa ulaştı. Uefa Kupasını da alan ekip, bir daha böyle başarılara ulaşamadı. Maradona ayrıca 1988 sezonunda gol krallığına ulaşmıştı. Kokain kullanımıyla son Napoli dönemini sekteye uğratan Maradona, 15 ay futboldan uzaklaştırıldıktan sonra Napoli'den ayrılıp Sevilla'da bir yıl futbol oynadı. Futbolculuk kariyerini ülkesinde noktaladı.



5

Arjantin ile bir dünya kupası kazanan Maradona, tanrının eli golü ve yarı sahadan sürerek attığı gol ile 1986 Dünya Kupası'nı tarihin en unutulmaz kupaları arasına yazdırdı. 1990 kupasında da ikincilik yaşayan Arjantin, tarihinin en iyi dönemini Maradona ile yaşamıştı. 2008 yılında Arjantin'i de çalıştıran Maradona, bu görevinden 2010 yılında ayrıldı.



6

Tüm hayatı boyunca uyuşturucu sorunu yüzünden gündeme konu olan Maradona, sonraki döneminde politik açıdan sola yakın bir çizgide durdu. Maradona ayrıca bağımsız Filistin'i desteklediğini ve Filistin İsrail savaşında Filistin'den yana olduğunu belirtmişti. Aynı zamanda Maradona Irak Savaşı'na da karşıydı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR