Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mikro işletmelerde ilave istihdama ucuz kredi desteği verileceğini duyurmuştu. Bununla birlikte 10 milyarlık finansman desteği başladı. İşten çıkarma yasağının bitmesi ile, haksız yere işten çıkarmalar olmaması için ‘teşvik’ uygulamasına gidildi. Bu destek ile beraber mikro işletmelerde ilave istihdama devlet desteği veriliyor. İşçi alan işletmelere işçi başına destek veriliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan bu destek paketi ile çalışanların işlerini korumak, yeni istihdam yaratmak için 20’nin üzerinde prim teşviki, destek ve indirim uygulanıyor. Aynı zamanda bu teşviklerle işverenin işçilik maliyetlerinde de indirime gidiliyor. 51 il ve iki il için uygulanacak bu indirim bu yıl sonuna kadar sürecek.
Genç ve kadın istihdam eden şirketlerin ise bu istihdam desteğinden yararlanma süreleri uzatıldı. Haziran ayını geçmemek şartı ile 6 ay süre ile işverenlere sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan primlerin tamamı tutarında destek sağlanıyor.
İşe alınacak çalışanın sigorta, vergi ve giderleri asgari ücret üzerinden devlet tarafından karşılanıyor. Bu destekten yararlanılması için işe alınan kişinin, işe alındığı aydan önceki 3 ay 10 günden fazla sigortalılıklarının bulunmaması ve İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmaları gerekiyor. Devlet tarafından verilecek bu destek tutarı bin 560 lira ile 3 bin 790 lira arasında değişiyor. Aynı zamanda özel sektöre 75 lira asgari ücret desteği sürüyor. Artı istihdam sağlanması için günlük 53.67 lira destek de devam ediyor.
Makro işletmelere istihdam desteği Temmuz’da başlamıştı. 100 bine yakın istihdam desteği hedefleniyor. Her bir işçi için 16 bin liralık destek sağlanıyor ve bu destekten 50 kişinin altında işçi çalıştıran işletmeler de yararlanıyor.
İlave personel alan işletmelere kredi desteği de sağlanıyor. İşçi sayısına ilave personel alan işletmeler ucuz kredi kullanabiliyor. Bu destekten ücretsiz izindeki işçiyi normal çalışma düzenine geçiren de yararlanıyor. Yalnız istihdam teşvikinden işçi sayısı geçen yılın üzerine çıkmayan işletmeler yararlanamayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim, idari para cezası, gecikme cezası borçlarını yapılandırılan taksitlendiren işletmeler de bu istihdam desteğinden yararlanabiliyor. Fakat bu yapılandırılan taksitlerin düzenli olarak ödenmesi gerekiyor. Taksitlerini düzenli ödemeyen işletmeler bu istihdam desteğinden yararlanamıyor.
Devlet, işletmelere istihdam desteği sağlıyor.
Bu işçi başına sağlanan istihdam desteği; bin 560 TL ile 3 bin 760 TL arasında olacak.
Aynı zamanda fazladan işçi istihdam eden işletmelere kredi kolaylığı da sağlanıyor.
İşletmelerin bu destekten yararlanması için geçen yıldan daha yüksek sayıda işçi istihdam etmeleri gerekiyor.
Bu işletmeler genç ve kadın çalıştırırlarsa bu istihdam desteğinden daha uzun süre yararlanabiliyorlar.