Devletten Destek Yardımı: Kimler Yararlanabiliyor?

Devlet farklı alanlarda, vatandaşa destek yardımında bulunuyor. İşte devletten alabileceğiniz destekler!

20.08.2021-14:15 - (Son Güncelleme: 20.08.2021-14:47) Devletten Destek Yardımı: Kimler Yararlanabiliyor?

Devlet vatandaşlara farklı alanlarda binlerce lira ödeme yapıyor. Bu ödemeler değişik durumdan olan vatandaşlara detaylı devlet kurumları vasıtasıyla ödeniyor. Devletin verdiği bu yardımlar, kişilerin hayat sürdürdükleri sorunlarda mağdur olmamaları adına veriliyor.

Vatandaşlar doğrultusundan 2022 aylığı olarak tanınan ödemeler esas olarak 5 değişik alanda yapılıyor. Bu ödemeler ilk olarak 65 yaş üstünde olan ve sosyal emniyeti olmayan vatandaşlara ödenen destek ödemeleri. Yüzde 40 ile yüzde 69 arasında engeli olan vatandaşlara oluşturulan engelli aylığı, yüzde 70 ve üstünde engeli olan vatandaşlara oluşturulan ödemeler, 18 yaş altında engelli yakını tespit edilen vatandaşlara oluşturulan ödemeler ve son olara ise Silikozis aylığı.

Bu ödemeleri alabilmek isteyen vatandaşların yazılı müracaatte bulunması gerekiyor. Gerekli koşulları gerçekleştiren vatandaşlar başvuruların altından ödemeleri her ay derli toplu olarak almaya ha kazanıyorlar. 

ANNELERE ÖZEL DESTEK ÖDEMELERİ 

Kadınlara özel oluşturulan bu destek ödemelerinde doğum yapan annelere destek ödemesi yapılır. Mayıs 2015 tarihinden sonra doğmuş ilk çocuk içn 300 TL ödeme alacak vatandaşlar, ikinci çocuk 400 TL, üçüncü çocuk amacıyla ise 600 TL ödeme alacaklar. 

EĞİTİM YARDIMI 

Şartlı eğitim yardımı ilkokula giden kız ve erkek çocuklarına ayrı ayrı yapılıyor. Bu destek ödemelerinde kız çocuklarına aylık 40 TL, erkek çocuklarına ise aylık 35 TL ödeme yapılıyor. Bu ödemler lise kızlar amacıyla 60 TL, erkekler amacıyla ise 50 TL olarak ödeniyor. 

KADINLARA DESTEK ÖDEMESİ 

Eşi vefat eden ve dul kalan bayanlara devlet her ay destek ödemesi yapıyor. Bu ödemeleri alabilmek içn dul kalan bayanın rastgele bir sosyal emniyetinin olmaması gerekiyor.

KADINLARA DOĞUM YARDIMI 

SSK'lı çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay (15+15 gün), ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabiliyor. Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30'ar gün ekleniyor. 

Kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebiliyor. Yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını patron, 1.472 lirasını da devlet, İşkur aracılığıyla ödüyor. Annenin asgari ücretle çalıştığını varsayarak, işveren 1.162 lira, devlet 1.472 lira ödüyor. Yarım çalışma ödeneği, Damga Vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değil. 

SÜT PARASI VE EMZİRME ÖDENEĞİ

SGK, halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği de veriyor. Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir. 1 Ocak itibarıyla 202 liraya çıktı. Bağkur'lu anneler de süt parası alabiliyor. Emzirme ödeneği her doğumda bir kere veriliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal