Devletten alınan sosyal yardımlara haciz gelir mi? Sosyal yardım parasına haciz konulabilir mi?

Son günlerin en çok araştırılan konularından biri de 'Devletten alınan sosyal yardımlara haciz gelir mi?' sorusunun yanıtı oldu. Bu yazımızda, borçlanmanın meydana geldiği durumlarda devlet tarafından verilen sosyal yardımlara haciz konulup konulmayacağını anlattık.

21.04.2022-10:54 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-10:54) Devletten alınan sosyal yardımlara haciz gelir mi? Sosyal yardım parasına haciz konulabilir mi?

Devlet, ihtiyaç sahibi vatandaşlara sosyal yardım parası adı altında bir destek sağlıyor. Özellikle pandemi sürecinde daha da artırılan bu desteklerde ihtiyaç sahibi olan vatandaşlar devletten belirlenen miktarlardaki ödemelerini düzenli olarak alıyorlar. Son günlerde ise borç durumuna meydana gelen alacaklarda sosyal yardım bedellerine herhangi bir haciz konulup konulmayacağı araştırılmaya başlandı.

Devletten alınan sosyal yardımlara haciz gelir mi?

Herhangi bir devlet kurumunda aktif olarak çalışmayan, işsizlik maaşından faydalanmayan, emekli maaş hakkında sahip olamayan vatandaşlara ödenen sosyal yardım paraları için bilindiği üzere e-devlet sistemi üzerinden başvuru yapılabilir. Yapılan destek ödemesi başvurusu sonrasında kişi gerekli şartları sağlıyorsa devletin verdiği destekten faydalanabilir.

Devletten alınan sosyal yardımlara haciz gelir mi

Son günlerde borçlanmalardan meydana gelen alacak işlemlerinde sosyal yardım parasına haciz konulduğu haberi kamuoyunda gündeme geldi. Vatandaşlar, konuyla ilgili araştırma yapmaya başlarken edinilen bilgilerde sosyal yardım parasına haciz işleminin başlatılamayacağı öğrenildi.

Konuyla ilgili bilgilerde sosyal yardım paralarına, 2828 sayılı 'Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu'nda yer alan 29. madde gereği muhtaç kişilere ödenen destek ödemelerine haciz konulamayacağı açık bir şekilde belirtmiştir.

Şayet kişilerin sosyal yardım paralarına haciz geldiğini görmeleri halinde yapılması gereken tek şey, kendi isteğiniz ile haciz işlemine imza atmadıysanız dava açılarak kesilen paranın geri tahsil edilmesidir.

Sosyal yardım parasına konulan haczi kaldırmak için de yardım parası alındığına dair belgenin çıktısı ile birlikte haciz işleminin başladığına dair belgenin çıktısını elde ederek haczi kabul etmediğinize dair dilekçe ekiyle ikamet ettiğiniz ilin icra dairesine gidebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal