Derviş Şair Nurettin Durman Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Derviş şairlerimizden Nurettin Durman'ın şiirle yoğrulmuş hayat hikayesini sizler için derledik.

26.03.2020-10:17 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-10:19) Derviş Şair Nurettin Durman Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Nurettin Durman, 1945 yılında Bingöl'de doğmuştur. Ailesinde yaşadığı sıkıntılar sebebiyle küçük yaşlarda evden ayrılmıştır. İş hayatına da küçük yaşlarda atılan Durman, Bingöl ve Elazığ’da tuğlacılık, terzilik, kahvecilik, berberlik yapmıştır. Sıkıntılarla dolu yaşamı onu hayata küstürmemiş adeta hayata daha çok tutunmuştur. Çocuklukta yaşadığı olaylar kendisini sanata ve edebiyata yöneltmiştir.

İLK ŞİİRİ 1964 YILINDA YAYIMLANDI

Yazmaya küçük yaşlarda günlük tutmayla başlayan Durman, 1960 ihtilalinden sonra İstanbul Beylerbeyi'ne yerleşmiştir ve halen burda yaşamaktadır. İlk şiirini 1964 yılında Sanat Dünyası dergisinde yayımlayan Durman, iiir ve şiir kitapları üzerine eleştiriler de yazmıştır. Bu eleştiriler Yedi İklim, Hisar, Bu Meydan, Dergah, Aşiyan, Mavera, Ay Vakti, Bir Nokta, Dil ve Edebiyat, Türk Dili ve Türk Edebiyatı dergilerinde yayımlanmıştır.



Beylerbeyi'nde berberlik yapan Durman 1976 yılında "Düş Çınarı dergisi" ile birlikte anılan kendi dükkanını açmıştır. Bu dükkan gençler ve edebiyat tutkunlarının uğrak yeri olmuştur. Cahit Zarifoğlu, İsmet Özel, Süleyman Çelik, Arif Dülger ve Ahmet Özalp dükkana hem tıraş olmak hem de sohbet etmek üzere sıklıkla gelenlerin arasındadır.

Derviş şairlerden olan Nurettin Durman'ın Kürtçeye çevrilen şiirleri ise Nubihar dergisinde yayımlanmıştır. 1990-93 yıllarında Kardelen dergisi kurucuları arasında yer alan Durman daha sonra Düşçınarı dergisini kurup yönetmiştir. Lamure dergisinin ilk dört sayı editörlüğünü yapan şair, 2008 Ocak ayına kadar Akit gazetesi kültür sayfasında yazılar yazmıştır. Milli Gazete ve Dünyaya Yeni Söz Gazetelerinde yazan Durman, Türkiye Yazarlar Birliği'nin de üyesidir. 2014 yılında Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği tarafından yılın şairi ödülüne kayık görülen Durman'ın şiirleri Birnokta ve Dil ve Edebiyat dergilerinde yayımlanmaktadır.

ESERLERİ

Şehrin Üzerindeki Bulutlar (1990), Haziran (1991), Savrulan (1993), Uzun Beyaz Bir Çığlık (1995), Hoşça Kal Hüzünbaz Çocuk (1998), Akşam Yedi Suları (2000), Güllerin Ardından (2004)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal