Depremin şiddetini ortaya koyan en net görüntü! Yeryüzü resmen büküldü

Kahramanmaraş’ın Pazarcık merkez üssü olan 7.7 büyüklüğündeki depremin yaralarını sarmaya çalışırken ilk depremin meydana geldiği geceden güvenlik kamerası görüntüleri de ortaya çıkmaya başladı. İşte Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi olarak gösterilen depremim etkileri kameralara böyle yansıdı.

10.02.2023-09:03 - (Son Güncelleme: 10.02.2023-17:38)

Güvenlik kamerasına yansıyan deprem anı videosu Pazarcık’taki 7.7 şiddetindeki şoku yerin nasıl sallandığını açıkça gösterdi.

Yer kabuğu 400 kilometrelik deformasyona uğradı

Kameralar yansıyan görüntüler felaketin boyutunu ortaya sererken depremle ilgili olarak AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Doğu Anadolu Fay Zonu'nun, değişik fay parçaları üzerinde şu anda yer kabuğu yaklaşık 400 kilometrelik bir hat boyunca ve kabaca yaklaşık 8-10 kilometrelik bir derinlik boyunca özellikle 3-4 metre bir deformasyona uğradığını görüyorsunuz.” İfadelerini kullandı. Tatar, deprem nedeniyle ortaya çıkan tablonun çok ağır olduğunu söyledi.

Etki alanı çok büyük

Sabah'ta yer alan haberde, Tatar, yaşanan iki büyük depremle ilgili olarak  "Bundan 3 gün önce 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız 2 büyük deprem gerçekten bizleri çok büyük bir derin acıya sevk etti. Bu depremler aslında ülkemizin son 100 yüzyılda yaşadığı en büyük depremlerden bir tanesi. Bunun ötesinde yine bu Anadolu coğrafyasının son 2 bin yılda yaşadığı 3 büyük depremden bir tanesi. 1668 yılında meydana gelen Büyük Anadolu Depremi arkasından 1939 yılında son 100 yüzyılda yaşadığımız 1939 Erzincan Depremi ve 2023 yılında yaşadığımız bu 2 ayrı deprem. Bu depremin etki alanı çok büyük.

Etki alanı çok büyük

Baktığımızda ülkemizin yüz ölçümünün yaklaşık 7'de birine karşılık gelen 110 bin kare metrelik bir alanda doğrudan etkisinin olduğunu görüyoruz. Hissedildiği alana baktığımızda ise ülkemizin her yerinden hissedildiği gibi bütün bu coğrafyadaki tüm ülkelerde de bu depremin hissedildiğini ve kaydedildiğini biliyoruz" şeklinde konuştu.

"Doğu Anadolu fayzonu 3-4 metrelik deformasyona uğradı"

Tatar, yaşanan depremin son derece tahmin dışı bir oluş mekanizmasına olduğunu ve art arda kısa bir süre içeresinde 2 tane çok büyük depremin görüldüğünü dile getirerek, "Yine bu depremlerden hemen sonra özellikle yine çok kısa bir süre içerisinde 6.6 büyüklüğünde 2 ayrı depremin de olduğunu biliyoruz.

Ama şu bir gerçek ki bu deprem dünyada karasal ortamlarda meydana gelen en büyük depremlerden bir tanesi. Ve yine bu deprem ülkemizin en önemli aktif fay zonlarından bir tanesi olarak bildiğimiz Doğu Anadolu Fay Zonu'nun değişik kolları üzerinde; birbirinden farklı kolları üzerinde meydana gelen bir deprem.

Bu deprem sonrasında bu bahsettiğimiz Doğu Anadolu Fay Zonu'nun değişik fay parçaları üzerinde şu anda yer kabuğu yaklaşık 400 kilometrelik bir hat boyunca ve kabaca yaklaşık 8-10 kilometrelik bir derinlik boyunca özellikle 3-4 metre bir deformasyona uğradığını görüyorsunuz.  

Sahada çalışan birçok arkadaşımız, birçok uzman akademisyen hocamız var. Artık dünden itibaren sahadan da birtakım veriler gelmeye başladı bilimsel anlamda. Baktığınızda karayollarının, demiryollarının 3-4 metreye varan şekilde deformasyona uğradığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Binalar için rapor çok önemli

Tatar, gerçekleşen iki büyük deprem sonrası şu ana kadar 1400’ü aşkın artçı meydana geldiğini söyleyerek, "Bu tür depremlerin oluşumu sonrasında özellikle büyüklüğü 7'nin üzerinde olan depremlerin sonrasında artçı sarsıntıların çok uzun süre devam edeceğini öngörüyoruz. Ve özellikle bu artçı sarsıntıların özellikle belirli bir büyüklüğe kadar oluşabileceğini söyleyebiliriz.

Dolayısıyla burada önemli hususlardan bir tanesi sürekli brifinglerimizde bahsettiğimiz gibi hasarlı binalardan belirli bir süre uzak durmamız gerekiyor ve bugünden, dünden itibaren başlayan hasar tespit çalışmaları sonucunda eğer 'oturulabilir raporu' alındıysa binalarımıza girmekte yarar var.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ülkemizde afetler sonrasında, depremler sonrasında kamuoyunu doğru bilgilendirmekle görevlendirilmiş bir kurumdur.

Bu anlamda bu görevini yürütürken sadece kendi içindeki bilgi akışıyla kalmayıp aynı zamanda yine farklı afet türlerinde uzmanlaşmış tüm hocalarımızdan bilimsel destek alıyor." şeklinde konuştu.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal