Depreme testi yapacaklar dikkat: Binanızın kolon yapısını bozabilir

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından vatandaşlar yaşadığı binaların sağlam olup olmadığını öğrenmek için araştırmalara başladı. Binanın dayanıklılığını en doğru biçimde karot testine yönelik talep artarken; uzmanlar konu hakkında dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor. Yanlış yerden yanlış biçimde örnek alındığı zaman binanın dengesinin bozulabileceğini ifade eden uzmanlar, yıkılma riskinin artabileceğini belirtti.

07.03.2023-12:47 - (Son Güncelleme: 07.03.2023-17:36) Depreme testi yapacaklar dikkat: Binanızın kolon yapısını bozabilir

Kahramanmaraş merkezli depremler ardından vatandaşlar yaşadığı binanın deprem karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için karot testi yaptırmaya başladı. En düzgün bilgi veren dayanıklılık testlerinden biri olan karot testine ise ilgi arttı. Fakat uzmanlar yapılan karot testinin düzgün olmaması halinde binaya zarar verebileceğini belirtti. Uzmanlar isimler 10-15 santimetre uzunluğunda beton alınarak yapılan karot testinin yapılacağı alana dikkat çekti.

Demirlere  zarar verilmemeli

Mynet'te yer alan haberde, karot testi yapılırken, taşıyıcı kolonlardaki ya da perde duvardaki demirlere dokunulmamsın ve asla zarar verilememesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar alınan örneğin içinde demir olmamalı dedi. Bunun için de işlemin yapılacağı yerde önce röntgen çekiliyor ve ardından da nerede demir var o tespit ediliyor.

Uzman kişilerce test yapılmalı

Karot, demirin en seyrek olduğu orta kısımdan alınıyor. Alınırken de tek seferde demir kesilmeden alınması gerekiyor. Çünkü içerisinde eğer demir olursa betonun dayanıklılık kalitesi doğru çıkmıyor.

Binalarda problem yaratabilir

İSTON Yapı ve Malzeme Laboratuvar Müdürü Halit Dilşad Yılmaz, Kanal D Haber'e yaptığı açıklamada "Karot numunesinin yanlış bölgeden alınması, özellikle eski binalarda problem yaratabilir." İfadelerini kullandı.

Her kattan 3 karot numunesi

400 metrekarelik oturma alanlı binalarda, her kattan 3 karot numunesi alındığını açıklayan Yılmaz "Her kattan farklı kolonlara farklı taşıyıcılara denk gelecek şekilde alınıyor" dedi.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal