Deprem uzmanları o fayın röntgenini çekti: 12 bin yıllık enerji biriktirmiş

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan çifte depremlerle ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Elbistan’ı yerle bir eden -7.6 büyüklüğündeki depremin kaynağı olan Çardak Fayı’nın 12 bi yıldır uyuduğu öğrenildi.

08.03.2023-16:31 - (Son Güncelleme: 08.03.2023-17:44) Deprem uzmanları o fayın röntgenini çekti: 12 bin yıllık enerji biriktirmiş

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki depreme yönelik teknik araştırmalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)  Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, ”Büyük yıkıma neden olan Çardak fayının 12 bin yıldır uyuyordu.” İfadelerini kullandı.

Akşam’da yer alan habere göre; Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremin sonrasında söz konusu hareketlilik yaşanmasını beklemediğini belirten Yaldırak, Buradaki hareket hızına bağlı olarak bundan sonra da büyük bir ihtimalle binlerce yıl deprem olmayacak" dedi.

Binlerce yıl deprem beklenmiyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak’ın önderliğindeki ekip 7.6 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Çardak Fayı’nın röntgenini çekiyor. İTÜ ekibi, Elbistan, Göksun, Ekinözü ve Nurhak ilçelerinde özellikle ulaşım olmayan yerlerde fay hattı üzerinde dron ile santimetre hassasiyetinde ölçümler yapıyor.

Ezber bozan bir fay

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Nurhak ilçesine bağlı Barış Mahallesi’ndeki ölçümler sırasında elde ettikleri bulgulara ilişkin bilgi verdi. 

Çardak Fayı “ezber bozan türde bir fay” olarak tanımlayan Yaltırak, "Çardak Fayı'nın üzerinde daha önceden uydu görüntüleri ile yaptığımız bir çalışma vardı. Bu çalışmada gördüğümüz anomalileri teyit etmek için arazi çalışması yapıyoruz. Arazi çalışmasında da çok hassas uydu verilerini denetleyen dron ölçüleri alıyoruz. Yüzeyde büyük bir tahribat var. Burada kırık da hemen yolun altında. Bugünkü tespitlerimizde yaklaşık 8 metrelik bir hamle var. Buradaki olay daha önce de olmuş" ifadelerini kullandı.

Çardak fayının depremin dünya deprem literatüründe önemli bir yer tutacağını belirten Prof. Dr. Yaltırak, "Bu fayın üzerindeki yanal yer değiştirme tespit ettiğimiz kadarıyla 12 metrenin üzerinde. En büyük atımı da 12.5 metre bulduk. 8-10 metre arasında da yanal atımlar tespit ettik" dedi.

12 bin yıldır uyuyormuş

Çardak Fayı'nın 10-12 bin yıl arasında uyuduğunu söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "Bu fay çok uzun süre beklemiş. Yaklaşık 10-12 bin yıldır bu fayda herhangi bir deprem aktivitesi olmamış. Buradaki hareket hızına bağlı olarak bundan sonra da büyük bir ihtimalle binlerce yıl deprem olmayacak" sözleri ile açıklamasını tamamladı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal