Deprem Uzmanları Dikkati İtalya'daki Yanardağlara Çekti

Türkiye'de meydana gelen art arda depremler vatandaşlarda panik yaratırken, Jeofizik Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Melih Baki dikkati İtalya'ya çekti. Baki, "Eğer bu yanardağlar harekete geçerse deprem 7 büyüklüğü yerine 6, 6 büyüklüğünde olacaksa da 5 büyüklüğünde olacaktır." dedi.

27.06.2020-14:44 - (Son Güncelleme: 27.06.2020-14:03) Deprem Uzmanları Dikkati İtalya'daki Yanardağlara Çekti

Van'da meydana gelen depremin ardından dün de Manisa'da 5.5 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Türkiye'de art arda yaşanan depremlerin ardından uzman isimler de konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Jeofizik JMO Adana Şube Başkanı Melih Baki Doğu Akdeniz için uyarıda bulundu. 

Baki, Akdeniz’de taban su ısısının 16 dereceden 26-27 dereceye çıktığını, Afrika Levhası’nın da geliş hızının iyice arttığını söyledi.

Levhaların geliş hızının arttığını belirten Baki, "Bu arada Magma yükselmesi de oldu. Magma yükselimi de anormal bir ısı ve dengesiz bir iklimi beraberinde getirdi. Geçen sene 22 Haziran’da biz rapor yayınlamıştık. Dengesiz bir iklimden bahsediyorduk ve dengesiz iklimi yaşıyoruz. İkincisi de deprem açısından çok sıkıntılı bir sürece girdik. 3 bölge çok önemli. Birincisi Marmara, ikincisi Ege, üçüncüsü ise bizim de bulunduğumuz Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgesi. Doğu Anadolu fayındaki ki bu aktif hareket nedeniyle Afrika Levhası ve Arap Plakası daha hızlı hareket ediyor. Güney Doğu’dan bize doğru geliyor bunlar." dedi.

"DEPREM ÖNCESİ ÖNLEMLER ÇOK SIKI ALINMALIDIR"

Son depremlerin İstanbul ile Adana çevresinde yaşanabilecek depremleri etkilemeyeceğini söyleyen Baki, "Bu depremler tetiklemez ama kıtasal hareketler depremi tetikleyecektir. Deprem açısından çok sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz. Akdeniz’in taban su ısısı 16 dereceden 26-27 dereceye yükselmiş durumda. Bu yayılma da Ege, Marmara ve Karadeniz’e yayılmış durumda. Bunun bir anlamı var. Deprem açısından çok önemli süreçteyiz. Bu hararetler depremi tetikleyecektir. O nedenle deprem öncesi önlemler çok sıkı alınmalıdır." ifadelerini kullandı.

"DOĞANIN KANUNU AMA UMARIM OLUR"

Deprem basıncıyla ilgili konuşan ve İtalya'da bulunan yanardağların patlaması ile basıncın düşeceğini belirten Baki, "Bizim bulunduğumuz Anadolu coğrafyası birinci dereceden tehlikeli deprem coğrafyası. Tarih boyunca baktığımız zaman büyük depremlerden dolayı birçok kentimiz yok olmuştur. Akdeniz içinde bulunan Etna, Vezüv ve Stromboli yanardağları harekete geçerse basınç azalması olur. 7 büyüklüğünde olacağına 6, 6 şiddetinde olacağına 5 büyüklüğünde olur. Böyle bir beklenti olur mu bilemiyoruz doğanın kanunu ama umarım olur." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal