Deprem sonrası gündem kentsel dönüşüm: Riskli binalar için düşük faizli kredi fırsatı

Üst üste yaşanan ve büyük yıkıma yol açan depremler sonrasında vatandaşlar yaşadıkları binaların güvenliği konusunda endişelere kapıldı. Kimi güvenli bölgelerdeki konutlara göç ederken, kimisi ise binalarını güçlendirmek için yüklü masraflar altına giriyor. Öte yandan kentsel dönüşüm ve güçlendirme konusundaki kritik detaylar konusunda uzmanlardan uyarılar geldi.

06.03.2023-09:13 - (Son Güncelleme: 06.03.2023-17:41) Deprem sonrası gündem kentsel dönüşüm: Riskli binalar için düşük faizli kredi fırsatı

Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler binlerce binayı moloz yığını haline getirirken vatandaşlar yaşadıkları evlerin depreme karşı dayanıklı olup olmadığı konusunda ciddi bir endişeye kapıldı. Evin sağlamlığından emin olamayan vatandaşlar, ya evlerini kentsel dönüşüme sokmak ya da güçlendirme yapmak istiyor. Yüksek maliyetler vatandaşların adım atmasını engellerken, kentsel dönüşüm ya da güçlendirme yapmak isteyenlere finansal destek sağlanıyor. Düşük faizli kredi seçeneği ise en önemli finans desteği olarak öne çıkıyor.

Kentsel dönüşüm kredisinden kimler yararlanabilir?

Kanal D'de yer alan habere göre; 'Kentsel dönüşüm kredisi' de adı verilen krediden; konutlarını yeni inşa etmek isteyen hak sahipleri, riskli yapılarda en az bir seneden fazla oturan kiracılar ve riskli yapı tespit edilen farklı konut almak isteyen malikler başvurabiliyor.

Kredi desteği alınabilmesi için teknik raporlarla binanın riskli yapı olarak tespit edilmesi gerekiyor.

Kentsel Dönüşüm Kredisi

600 bin TL detayı

Tek bir konut için 600 bin TL kredi alınabileceğini belirten Finansal Okuryazarlık Girişimcisi Özlem Denizmen, maksimumda toplam olarak 5 konuta kadar çıkılabileceğini yani 3 milyon TL'lik kredi sağlanabileceğini açıkladı.

Ortak anlaşma şart

Bütün bina sakinlerinin de hem fikir olmasının şart olduğunu beliren Denizmen "Bina anlaşma ile tahliye edilmeli" dedi.

Güçlendirme için yüzde 40 şartı

Mevcut evini yıkıp yeniden inşa ettirmekten korkan kişiler ise güçlendirme yapmak istiyor. Ancak güçlendirmenin kentsel dönüşüm maliyetinin yüzde 40'ını aşmaması gerekiyor.

Örneğin; bir binanın kentsel dönüşüm maliyeti 100 bin TL ise aynı binanın güçlendirme maliyetinin 40 bin TL'den fazla olmaması lazım. Ayrıca riskli yapıda 18 aya kadar kira yardımı da veriliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal