Deprem sırasında araçları zarar görenler için önemli gelişme: Kasko devreye girecek

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde enkaz altında kalan otomobillerin zararının kasko tarafından nasıl karşılanacağı vatandaşlar tarafından merek konusu oldu. Depremin gibi doğal afetlerde sigortalı değil kasko devreye girmekte.

20.02.2023-14:08 - (Son Güncelleme: 20.02.2023-17:48) Deprem sırasında araçları zarar görenler için önemli gelişme: Kasko devreye girecek

Depremde enkaz altından kalan on binlerce otomobilin aldığı hasarın ne şekilde karşılanacağını merak ediyor. Trafik sigortasının zararı karşılamadığı durumda kasko devreye girmekte. Kaskosunda ‘doğal afet’ maddesi olmayan depremzedeler ödeme alamayacak. Alınan hasarlar için öncelikli değerlendirme yapılacak.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, deprem nedeniyle ezilen ve hasara uğrayan otomobillerde alınan tedbirlerle öncelikli olarak işleme koyulurken oluşacak herhangi bir mağduriyet durumunun önüne geçilmesi için alınmayan primler göz ardı edilerek poliçelerin Mayıs’a kadar geçerli olmasına karar verildi.

Sigorta değil kasko yaraları saracak

Sigortacılık sisteminde Zorunlu trafik sigortası kaza halinde sadece karşı tarafın hasarını karşılamak için kullanılıyor. Deprem gibi doğal afetlerde kasko devreye giriyor. Deprem, sel, dolu, fırtına, taşkın, şiddetli yağış gibi afetler sonucu oluşan çarpma, çarpılma, devrilme, yanma veya camların kırılması gibi maddi hasarlarda poliçede yer alması kaydıyla zarar tazmin edilebiliyor.

Kasko devreye girecek

Teminatta yoksa ödeme yapılmıyor

Doğal afet nedeniyle otomobil ağır hasar alırsa, hasar gördüğü tarihteki gerçek değeri göz önünde bulundurularak ödeme yapılıyor. Kasko orijinal parça, ikame araç, servis hizmeti gibi teminatlarla da afetzedelere destek sunuyor. Eksperlerin hasar tespitinin ardından poliçe çerçevesinde tamiri mümkün ise anlaşmalı servislerle ücretsiz onarım sağlanıyor.

Öte yandan poliçede doğal afette yüzdelik kesintiler de gerçekleşebiliyor. Teminat kapsamında anlaşamaya bağlı şekilde yüzde  kesinti yapılır gibi ibareler afetten sonra uygulanabilir. Bu maddelerin uygulanması durumunda 100 bin liralık bir aracın yalnızca 95 bin lirası geri alınabiliyor. Teminatta afet maddesi yer almadığı takdirde zararlar ödenmeyecek.

Poliçeler mayısa kadar uzatıldı

OHAL  ilan edilen depremden etkilenen 11 ilde Sigortacılık V Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) kararıyla yürürlükteki poliçeler prim ödenmese bile 8 Mayıs’a kadar uzatılabilecek.

Poliçeler mayısa kadar devam edecek

Yine alınan kararla deprem bölgesindeki hayat, konut ve araç poliçelerinin öncelikli değerlendirme kararı verildi. Primlere esas kar marjları sıfırlanırken, depremzedelere bu süreçte hiçbir zorluk çıkarılmayarak reklam dahi atılmayacağına dair kararname yayınlandı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal