Deprem çantası nedir, nasıl hazırlanır? Deprem çantası hazırlık aşamaları ve içinde bulunması gereken malzemeler

Ülkemiz özellikle deprem kuşağında yer almaktadır. Bu nedenle her vatandaşın deprem hakkında bilgiye sahip olması gerekir. Bir deprem olduğunda ne yapılması gerektiği hangi önlemlerin alınması gerektiği çok önemlidir. Bunlardan biri de deprem çantası hazırlığıdır. Deprem çantasını ne olduğunu ve nasıl hazırlandığını sizlerle paylaştık. İşte merak edilen konu hakkındaki detaylar…

27.06.2022-09:48 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-09:48) Deprem çantası nedir, nasıl hazırlanır? Deprem çantası hazırlık aşamaları ve içinde bulunması gereken malzemeler

Dünyada birçok fay hattı yer almaktadır.Gün içinde hissetmesek de ufak çaplı birçok deprem gerçekleşir. Bu sarsıntıların çoğunu hissetmezken bazıları ise hissedilebilir derecede olmaktadır. Türkiye'de aktif fay hattı bulunmaktadır. Buna göre 110 sene içerisinde 56 tane büyük deprem gerçekleşti. Bunlardan en bilindik olanı ise 1999 yılında gerçekleşen Gölcük depremidir. Bu depremde 18 bin kişi hayatını kaybederken 2011 yılında gerçekleşen Van depreminde ise 700'ü aşkın vatandaş hayatını kaybetti. Ülkemizde her an büyük bir deprem yaşanabilirken deprem çantası hazırlığı da oldukça önemli bir yere sahiptir. Deprem çantasında neler olması gerektiğini ve nasıl hazırlandığını gelin hep birlikte öğrenelim.

Deprem çantası nedir?

Deprem çantası diğer bir ismiyle afet çantası olarak da bilinmektedir. Sadece deprem değil olası bir felaket durumunda kullanılabilen bu çanta içerisinde temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak birçok ürün bulunmaktadır. Deprem çantası her evde hazır bir şekilde bulundurulmalıdır. Deprem çantası içerisinde sadece kendi ihtiyaçlarınızı değil evde bulunan diğer kişilerin ihtiyaçlarını giderebilecek malzemeler bulunur.

Deprem çantasında neler olmalıdır?

Deprem çantası bir felaket durumunda hayat kurtarıcı olabilir. Bu nedenle her evde bir Deprem çantasının bulunması gerekir. Deprem çantası içerisinde bulunması gereken ürünler şu şekildedir:

Önemli belge fotokopileri

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

Zorunlu Deprem Poliçesi

Diplomalar

Pasaport, banka cüzdanı vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

İç çamaşırı

Çorap

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

Su(Evde yaşayan her bir aile üyesi düşünülerek su alınmalıdır.)

Hijyen malzemeler

Sabun ve Dezenfektanlar

Diş fırçası ve macunu

Islak mendil

Tuvalet kağıdı

Hijyenik ped

Diğer malzemeler

Deprem Çantası

İlk yardım çantası da en önemli ihtiyaçlardan bir tanesidir ve olası bir kaza durumunda müdahale etmenizi kolaylaştırmaktadır. İlk yardım çantasının içerisinde bulunması gerekenler şu şekildedir:

Uyku tulumu veya battaniye

Çakı, düdük, küçük makas

Kağıt, kalem

Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Deprem çantası için herhangi bir özel çantaya ihtiyaç yoktur evinizde bulunan bir çantayı deprem çantası olarak kullanabilirsiniz. Kullandığınız bir sırt çantasında deprem çantası olarak kullanabilirsiniz. Deprem olduktan sonra ilk 72 saat oldukça önemlidir. Bu nedenle çantanızın içinde bulunan malzemeler size 72 saat yetecek kadar olmalıdır. Buna göre ailenin 4 kişi olduğunu düşündüğümüzde bu çantanın her bir kişiye özel olarak hazırlanması gerekir. Hazırladığınız çantaları bir afet durumunda kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurmanız gerekir. Bu nedenle afet çantasının bulunduğu yer son derece önemlidir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal