Deprem bölgesinde krediler 6 ay ertelenecek: 6 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girdi

Kahramanmaraş meydana gelen depremlerden zarar gören esnaf ve sanatkarların, kefalet kooperatifleri ya da Halkbank’tan kullandıkları düşük faizli kredi borçları 6 ay ertelendi.

14.02.2023-17:15 - (Son Güncelleme: 14.02.2023-17:15) Deprem bölgesinde krediler 6 ay ertelenecek: 6 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girdi

Kararla birlikte, depremden etkilenen 10 ilde faaliyet gösteren, deprem sonucu işleri zara gören veya aktif şekilde esnaflığı devam ettirmeyen sanatkar ve esnafların, Halkbank Türkiye Esnaf ve Sanatkâr Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esasları belirlendi.

Karar, 6 Şubat'tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi

Esnaf ve sanatkarların karar dahilinde borçlarından, vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte 6 Şubat’tan itibaren 6 ay içinde dolacak vadesinde ilgili mevzuatına göre 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan kredi borçları, başvuru şartı aranmadan vadesinde ilgili mevzuatı göre faiz tahakkuk ettirilerek vadeden itibaren 6 ay süreyle ertelenecek.

 Tahakkuk edecek bu faiz tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanacak. Buna bağlı olarak, kredi itfa tablosu doğrultusunda, kalan tüm taksitler de 6 ay ötelenecek.

Karar dahilinde borçların ötelenmiş olan esnaf ve sanatkarlara, talepleri dahilinde düşük faizli kredi kullandırılmasına dair Banka tarafından erteleme süresinde düşük faizli kredi açılabilecek. Söz konusu kararlarda ertelemeye tabi borcu bulunanlara kredi açılmasını engelleyen hükümler uygulanmayacak.

6 Şubat'tan itibaren geçerli olacak

Erteleme süresine kadar takip işlemi başlatılamayacak

Bu kararın yayımı tarihinden itibaren ertelenen krediler için erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmayacak. Bankanın bu karar kapsamında ertelenen kredilerden dolayı doğacak gelir kayıpları, esnaf ve sanatkarlar için Banka tarafından esnaf ve sanatkar kredilerine uygulanan cari kredi faiz oranı dikkate alınarak hesaplanacak. Kararla birlikte kapsamında ertelenen kredilere ilişkin bilgileri ve vade sonuna kadar hesaplanmış tahmini gelir kaybı tutarlarını projeksiyon yapılabilmesini teminen aylık olarak Bakanlığa iletecek.

SPK'dan açıklama

SPK'dan yapılan açıklamada da "Deprem Bölgesi'nde yerleşik müşterilerin, 6 Şubat'tan itibaren oluşan temerrüt durumlarında, 30 Haziran'a kadar işlem tesis edilmemesine karar verildi. Payları borsada işlem gören halka açık ortaklıkların, genel kurul kararı aranmaksızın, yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlatabileceğine karar verildi" ifadelerine yer verildi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal